Στα χαρτιά παραμένει το υπερταμείο και στον «πάγο» οι αποκρατικοποιήσεις

Στα χαρτιά παραμένει το υπερταμείο και στον «πάγο» οι αποκρατικοποιήσεις

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του ραντάρ των δανειστών φαίνεται να έχει μείνει το περιβόητο πλέον υπερταμείο. Η επισήμως ονομαζόμενη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ), ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή της, παραμένει στα χαρτιά και μόνον, με εξαίρεση το εποπτικό της συμβούλιο.

Ομως οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση και τη λειτουργία της έχουν εκτροχιάσει ολόκληρο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με αποτέλεσμα να καθυστερούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Αυτό σημειώνουν στην «Κ» ξένα επενδυτικά κεφάλαια από τη Νέα Υόρκη που συμμετείχαν στο 18ο ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum. Πολυδιαφημισμένο και φιλόδοξο ως εγχείρημα, η μετάθεση της λειτουργίας του –στην καλύτερη περίπτωση– την άνοιξη του 2017 ισοδυναμεί με «πάγωμα» κάθε νέας σημαντικής πρωτοβουλίας.

Σε συνδυασμό με το «πάγωμα» του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, λόγω ΔΕΣΦΑ, «ένας ολόκληρος μηχανισμός εξωστρέφειας, ίσως ο μόνος με κάποια αποτελέσματα την τελευταία διετία, βρίσκεται σε αδράνεια», αναφέρουν επενδυτικοί τραπεζίτες που παρακολουθούν από κοντά το πρόγραμμα. Ομως εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου οι δανειστές να ανοίξουν και αυτό το μέτωπο, παρά τη φαινομενική ηρεμία και τις καθησυχαστικές διαρροές που κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Ουδείς έχων εμπειρία από διοίκηση επιχειρήσεων και διαχείριση περιουσίας δεν πιστεύει πως το αρχιτεκτόνημα αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από τα τέλη του 2017.

Πάντως, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου Jacques Le Pape προχώρησε προ ολίγων ημερών στην πρόσληψη συμβούλου για την αναζήτηση, την επιλογή και την τοποθέτηση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβούλιου του υπερταμείου, αλλά και συμβούλου για τη διαμόρφωση του προγράμματος αμοιβών τους. Ωστόσο, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ εκτιμούν πως η επιλογή θα αποτελέσει προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης και όχι επιλογής και αξιολόγησης στελεχών από την αγορά, κατάλληλων να αναλάβουν ρόλο σε ένα εγχείρημα όπως η ΕΕΣΠ. Αυτό αφήνει το ΤΑΙΠΕΔ μόνο του στην πρώτη γραμμή των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά η εμπλοκή με το «ναυάγιο» του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλά και τους νομικούς τους συμβούλους για την επανεκκίνηση του διαγωνισμού κρατούν σε ομηρία την επικαιροποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan – ADP). Πρόγραμμα που έχει μεν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά μία ημέρα πριν από το «ναυάγιο» του ΔΕΣΦΑ. Εκτοτε αναμένονται οι κατευθύνσεις από τον μέτοχο και τα υπουργεία Οικονομικών και Ενεργείας. Και αυτό καθυστερεί, με τη σειρά του, την υποβολή του ADP προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Εμπλοκή

Επιπλέον το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει εμπλακεί αυτές τις ημέρες και σε μια κρίσιμη διελκυστίνδα για τη μεταφορά ή μη των υπολοίπων περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που κατέχει στο υπερταμείο. Με την υποχρέωση της χώρας να εισφέρει και νέα περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕΣΠ, το διοικητικό του συμβούλιο βρίσκεται ενώπιον διλήμματος ποια από αυτά τα λιμάνια και αεροδρόμια να κρατήσει. Και αυτό διότι, παρά τη «γραμμή» να περάσουν στο σύνολό τους στο υπερταμείο, διαπιστώνεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για ορισμένα εξ αυτών.

Και με αυτό το δεδομένο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιτρέπεται να απεμπολήσει περιουσία του την ώρα που είναι αμφίβολη η επίτευξη των στόχων του για τα έσοδα. Στην πραγματικότητα, αυτό που διακυβεύεται είναι εάν τα μελλοντικά έσοδα από παραχωρήσεις λιμανιών και αεροδρομίων θα κατευθυνθούν στο χρέος εξ ολόκληρου, όπως όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ, ή θα πάνε και σε κρατικές επενδύσεις, όπως προβλέπει το καταστατικό της ΕΕΣΠ.

Βέβαια, αυτά δεν είναι παρά τα μικρότερα από τα προβλήματα του ΤΑΙΠΕΔ. Το ADP, που θα υποβληθεί προς υπογραφή στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, προβλέπει την πρόσληψη συμβούλων για την αποκρατικοποίηση των βασικότερων εναπομεινάντων περιουσιακών του στοιχείων, όπως το 35% των ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ, το 5% του ΟΤΕ, το 23% της ΕΥΑΘ, το 11% της ΕΥΔΑΠ και το 65% της ΔΕΠΑ. Οι σύμβουλοι θα έπρεπε να έχουν αναλάβει στην πλειονότητα των περιπτώσεων έργο έως τα τέλη του Δεκεμβρίου και σε μια δυο περιπτώσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου. Οι συγκεκριμένες ενέργειες όπως και η έγκρισή τους από το ΚΥΣΟΙΠ έχουν περιληφθεί, πέραν του ADP, και στα προαπαιτούμενα του σχεδίου συμφωνίας με τους δανειστές, με την οποία θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή