Κενό γράμμα το ενεργειακό πιστοποιητικό

Κενό γράμμα το ενεργειακό πιστοποιητικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά γραφειοκρατικό χαρακτήρα τείνει να προσλάβει ένα από τα πιστοποιητικά που οφείλει να εκδώσει ο κάθε ιδιοκτήτης που επιθυμεί να μισθώσει ή να πωλήσει το ακίνητό του. Ο λόγος για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, πλέον, εκδίδεται ακόμα και διά τηλεφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες φορέων της αγοράς, δυστυχώς, δεν πρόκειται για κάποια νέα εφαρμογή του ΤΕΕ, αλλά για ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τα εν λόγω πιστοποιητικά, που εν τέλει καταλήγει να αποτελεί κενό γράμμα, στο οποίο ελάχιστοι δίνουν πλέον σημασία. Οπως περιγράφουν στην «Κ» φορείς του κλάδου, ακόμα και οι ίδιοι οι μηχανικοί, το τελευταίο διάστημα, υπό την πίεση του ανταγωνισμού τους, προϊόν της κατάργησης της ελάχιστης αμοιβής των ενεργειακών επιθεωρητών, ο εκάστοτε πιστοποιημένος επιθεωρητής, αντί να προβαίνει σε επιτόπια καταγραφή των επιμέρους χαρακτηριστικών του κάθε ακινήτου, προτιμά την τηλεφωνική καταγραφή των στοιχείων, με τη συνδρομή του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια, αφού συμπληρώσει τα σχετικά στοιχεία, εκδίδει το πιστοποιητικό και το παραδίδει ανά χείρας, συνήθως με κόστος πολύ χαμηλότερο των 200 – 250 ευρώ που ήταν η αρχική αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών για ένα τυπικό διαμέρισμα, όταν ξεκίνησε να εφαρμόζεται η σχετική ρύθμιση, στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος μιας «τηλεφωνικής» ενεργειακής επιθεώρησης κυμαίνεται από 100 έως 150 ευρώ.

Πέραν του χαμηλότερου κόστους, η εν λόγω διαδικασία καταδεικνύει και τα μηδαμινά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει ο κάτοχος ενός ενεργειακά αποδοτικότερου ακινήτου. Εν μέσω κρίσης στην αγορά ακινήτων, η ενεργειακή κατάταξη των ακινήτων φαίνεται πως λίγη σημασία έχει για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές/ενοικιαστές, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τυχόν υψηλότερη κατάταξη του ακινήτου τους, ώστε να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα. Το τελικό κόστος αγοράς/ενοικίασης (και όχι το κόστος συντήρησης και χρήσης του ακινήτου) μετρά σήμερα περισσότερο για τους υποψήφιους αγοραστές, παρότι σε βάθος χρόνου, ένα ακίνητο χωρίς μόνωση θα στοιχίσει εν τέλει περισσότερο στον χρήστη του.

Ως εκ τούτου, τα ενεργειακά πιστοποιητικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες να μην ενδιαφέρονται αν η τελική κατάταξη του ακινήτου τους είναι μια βαθμίδα χαμηλότερη από την πραγματική. Οπως έχει επισημάνει κατά καιρούς και η ΠΟΜΙΔΑ, «τα ενεργειακά πιστοποιητικά συμβάλλουν στην “εξοικονόμηση” εκείνων που τα εκδίδουν, καθώς η ρύθμιση δημιουργεί νέο λαμπρό πεδίο δόξας της διαφθοράς, έχει μηδενική πρακτική χρησιμότητα για την κοινωνία και αποκλειστικό στόχο να βρεθούν τρόποι απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης των μηχανικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή