Στη Δανία οδεύουν προς κατάργηση των μετρητών

Στη Δανία οδεύουν προς κατάργηση των μετρητών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Δανία μέχρι την Ινδία, η μία χώρα μετά την άλλη σχεδιάζουν την κατάργηση των μετρητών ως βασικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς ή απλώς για τον περιορισμό του κόστους που συνεπάγεται η χρήση των μετρητών. Σε αρκετές χώρες, η συζήτηση έχει αφήσει πίσω της τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες, λόγω της διάδοσης των συναλλαγών μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών και του κινητού, ενώ στα εργαστήρια τεχνολογίας των κορυφαίων συστημάτων πληρωμών σε όλον τον κόσμο –της Visa και της MasterCard– οι τράπεζες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα των ηλεκτρονικών πληρωμών, που είναι η αποδοχή ψηφιακών νομισμάτων, κάτι αντίστοιχο με το bitcoin.

Στην Ελλάδα η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, αφού όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές πληρωμές εμφανίζουν τη χώρα μας στην τελευταία ή στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενας χαρακτηριστικός δείκτης είναι αυτός που δείχνει το ποσοστό της ιδιωτικής κατανάλωσης που γίνεται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, με βάση τον οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, με ποσοστό μόλις 7% έναντι 55% στην Πορτογαλία. Αντίστοιχα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία για τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτα που πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις στη γενική κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μόλις 13 συναλλαγές με κάρτα ανά κάτοικο ετησίως, αμέσως πριν από τη Βουλγαρία, στην οποία οι συναλλαγές με κάρτες ήταν 11 ανά κάτοικο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, στην κορυφή της κατάταξης είναι η Δανία, με 300 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο.

Η αύξηση της χρήσης καρτών, που σημειώθηκε στα τέλη του 2015 και η οποία συνεχίστηκε και στη διάρκεια του 2016, με ρυθμό περίπου 58%, δεν στάθηκε ικανή να καλύψει το χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στις 87 συναλλαγές ανά κάτοικο ετησίως. Αιτία, η μεγάλη απόσταση που έχει να καλύψει η χώρα μας σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο τόσο σε σχέση με την Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο των χωρών της Ενωσης, στην οποία ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 104 συναλλαγές ανά κάτοικο τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή