Επίθεση από hedge funds στην Ιταλία και στο ευρώ

Επίθεση από hedge funds στην Ιταλία και στο ευρώ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε έβγαλαν τα πολλά λεφτά όσοι σόρταραν με την Ελλάδα και την ενδεχόμενη έξοδό της από το ευρώ; Μεταξύ 2012 και 2014. Και ποιοι ήταν αυτοί; Κυρίως hedge funds, που πόνταραν σε αυτή την προοπτική, πίεσαν την κατάσταση –και μαζί τα spreads και τις αποδόσεις– προς αυτή την κατεύθυνση και πρόλαβαν να βγουν λίγο πριν «καούν» (εκεί γύρω στις αρχές του 2015). Δηλαδή, λίγο πριν οριστικοποιηθεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με τον γνωστό τρόπο και τίμημα. Γιατί τους θυμηθήκαμε;

Διότι, όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και μαζί την πορεία αυτών των ίδιων funds, παρατηρούν το τελευταίο διάστημα μια ανησυχητική συγκέντρωσή τους «πάνω από τον ουρανό» της Ρώμης. «Ετοιμάζονται» ήταν το σχόλιο στην «Κ» διεθνούς επενδυτή, που ξέρει να… διαβάζει τις ενδείξεις στο μόνιτορ του γραφείου του και γνωρίζει το παρασκήνιο. Κυρίως, όμως, είναι σε γνώση των αποφάσεων που λαμβάνουν τα stratigical boards στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Εκεί δηλαδή όπου το τελευταίο διάστημα λαμβάνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για τους επόμενους στόχους. Και φαίνεται ότι ήδη έχει επιλεγεί ο σημαντικότερος από αυτούς: Η Ιταλία και κατ’ επέκταση η Ευρωζώνη (και πάλι…).

Η επίθεση αναμένεται να εκδηλωθεί μέσα στο 2017, που ίσως αποδειχθεί κομβικό για τη γενικότερη ιστορία της Ευρώπης και του ενιαίου νομίσματός της. Η ιταλική οικονομία έχει στοχοποιηθεί για λίγο ώς πολύ γνωστούς λόγους. Αυτή τη στιγμή, θεωρείται –και είναι– ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επόμενη μέρα της Ευρωζώνης. Πολύ μεγαλύτερος από την Ελλάδα. Αρκεί ένας και μόνο αριθμός για να το αποδείξει: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s), στη γειτονική χώρα, φτάνουν στα 362 δισ. ευρώ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στην ελληνική περίπτωση, το αντίστοιχο νούμερο ουσιαστικά δεν έσπασε ποτέ το φράγμα των 100 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών είναι υπερτριπλάσιο των ελληνικών.

Δεν υπάρχουν «όπλα»

«Το χειρότερο; Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα λεφτά που θα απαιτηθούν για να σωθεί η ιταλική οικονομία, αν δεχθεί την επίθεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά από όλους όσοι έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης. Και το ακόμα χειρότερο;

Οι τράπεζες και τα NPL’s τους δεν είναι το μοναδικό ζήτημα της Ιταλίας αυτή τη στιγμή. Ζήτημα υπάρχει και με τον δανεισμό της, τις καλύψεις του και όχι μόνο. Ολα αυτά, αν αθροιστούν, δημιουργούν ένα πραγματικό «βουνό», που είναι άγνωστο πώς θα το διαχειριστούν Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, αν και όποτε έρθει η κρίσιμη ώρα.

Και φαίνεται ότι πλησιάζει. Τα στοιχήματα εις βάρος των εξελίξεων αναφορικά με τη Ρώμη ξεκίνησαν. Οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι τουλάχιστον δύο μεγάλοι «παίκτες», που είχαν σορτάρει την Ελλάδα, ξεκίνησαν τώρα να κάνουν το ίδιο και με την Ιταλία. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της δύναμής τους –και κατ’ επέκταση της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν, όταν το αποφασίσουν– ο ένας από αυτούς, μόνο από την ελληνική περίπτωση, λέγεται ότι «έφυγε» με κέρδη της τάξης των περίπου 500 εκατ. δολαρίων. Το συμπέρασμα; Η επίθεσή τους είναι μαζική, συνεχής και ανηλεής.

Στην περίπτωση της Αθήνας, επειδή ακριβώς τα «προβληματικά» ποσά ήταν συγκριτικά μικρά, η ευρωπαϊκή άμυνα ήταν ευκολότερη και γι’ αυτό αποτελεσματικότερη. Αρκούσε, για παράδειγμα, μια δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, για να αποσυμπιέσει την κατάσταση στο μέτωπο των spreads. Στην περίπτωση της Ρώμης όμως; Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι όσοι αναφέρονται στην τελευταία, ενίοτε, μιλούν ακόμα και για «πυρηνικό κίνδυνο», που θα κληθεί να διαχειρισθεί η Ευρωζώνη.

Το κομβικό σημείο

Και ήδη οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις, που συνηγορούν υπέρ αυτής της εξέλιξης, άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα μερικές μέρες μετά το τελευταίο δημοψήφισμα. Κομβικό σημείο των εξελίξεων θα αποτελέσουν οι χειρισμοί για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena (MPS), της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας και της αρχαιότερης στην Ευρώπη.

Το γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο που είχαν εκπονήσει ένα μεσημέρι του περασμένου Σεπτεμβρίου ο τότε πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο CEO της J.P. Morgan, James Dimon, τρώγοντας σε μια τρατορία της Ρώμης, δεν προχώρησε, δεν ήταν πάντως το καλύτερο νέο…

Ο Ρέντσι, ο Ντράγκι και το… άσκοπο γεύμα

Γιατί απέτυχε το σχέδιο Ρέντσι – Dimon για τη διάσωση της MPS, αν και φαινόταν ξεκάθαρο εκείνο το μεσημέρι του Σεπτεμβρίου και ενώ τα πρώτα πιάτα σερβίρονταν στην αγαπημένη τρατορία του τότε Ιταλού πρωθυπουργού; Διότι, όπως λένε όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν, δεν είχαν ακριβή γνώση του προβλήματος που ακούει στο όνομα «Monte dei Paschi di Siena».

«Αν υπάρχει κάποιος που το έχει μελετήσει σε βάθος και το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, αυτός βρισκόταν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα βορειότερα, στη Φρανκφούρτη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο λόγος, προφανώς, αφορά στον Ιταλό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος, εκ της θέσεώς του αλλά και λόγω καταγωγής, είναι ο καλύτερα ενημερωμένος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με το πρόβλημα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ακολουθεί την επιτοκιακή πολιτική που ακολουθεί.

Γνωρίζει επίσης σε βάθος την αληθινή κατάσταση της ιταλικής οικονομίας, συνολικά. Και ξέρει ό,τι και εκείνοι που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την «επίθεση». Οτι, δηλαδή, στην πραγματικότητα έχει να σημειώσει ανάπτυξη εδώ και έξι – επτά χρόνια. Γι’ αυτό και όλοι κρατούν την αναπνοή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή