Ετοιμάζεται η κίνηση στην Κεντροαριστερά

Ετοιμάζεται η κίνηση στην Κεντροαριστερά

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ας μετρήσουν τις δυνάμεις τους στην κοινωνία, να διαλυθούν και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι μπορούν έτσι απλά τρεις να φτιάξουν εκ του μηδενός προοδευτικό κίνημα στην Ελλάδα, και εδώ είμαστε, και το 2017, να τα ξαναπούμε».

Αυτό ήταν το μόνο σχόλιο που «επιφύλαξε» μέχρι στιγμής η Χαρ. Τρικούπη στη δεδομένη πια πρωτοβουλία των τριών πρώην υπουργών –Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη– να προαναγγείλουν τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος στις 15 Ιανουαρίου με μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Η πρωτοβουλία τους, όπως επιβεβαίωσαν πλέον και οι ίδιοι, θα εκδηλωθεί σε δύο στάδια. Πρώτον με τη διοργάνωση πέντε συνολικά αντίστοιχων εκδηλώσεων (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα, Αθήνα) στις οποίες θα εξηγήσουν τους λόγους που αποτολμούν τη συγκρότηση ενός νέου Προοδευτικού Κινήματος (έτσι θα το ονομάσουν) και αμέσως μετά με τη δημοσιοποίηση μιας διακήρυξης- πρόσκλησης στον Στ. Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά να συμπράξουν στην πρωτοβουλία τους, η οποία –κατά το δικό τους σχέδιο– θα πρέπει να οδηγήσει στην εκλογή αρχηγού του νέου σχήματος στα τέλη Απριλίου από τους πολίτες.

Οσοι παρακολουθούν την πολύπαθη ιστορία της Κεντροαριστεράς είναι βέβαιον ότι κρατούν μικρό καλάθι για όλα αυτά. Και δικαίως, γιατί όλες οι αντίστοιχες προσπάθειες συνένωσης της Κεντροαριστεράς (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Πρωτοβουλία των 58, διάλογος Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) αν και ανακοινώθηκαν μετά βαΐων και κλάδων, απέτυχαν παταγωδώς. Επιπλέον δε, όπως εγράφη και την προηγούμενη εβδομάδα, το ΠΑΣΟΚ που είναι και ο βασικός παίκτης του χώρου όχι μόνον δεν θα μετάσχει στην πρωτοβουλία των τριών, αλλά το πιθανότερο είναι υπογείως να την υπονομεύσει. Στη Χαρ. Τρικούπη έχουν πλήρη γνώση των βολιδοσκοπικών συναντήσεων που κάνουν συνεργάτες των τριών υπουργών με πρώην βουλευτές και πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Και το απαντητικό μήνυμα που τους στέλλει μέσω δικών της συνεργατών η κ. Γεννηματά είναι ότι θα πρέπει εδώ και τώρα να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα υπαρκτό κόμμα και σε ένα… αποκύημα φαντασίας κόμματος.

Η σκληρή στάση που κρατά η κ. Γεννηματά είναι ερμηνεύσιμη όχι μόνον λόγω των δημοσκοπήσεων που της δίνουν το προβάδισμα στον χώρο. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν εντελώς εσφαλμένη και την ιδεολογική βάση στην οποία πατούν οι τρεις για να στήσουν νέα παράταξη. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Φλωρίδης υπήρξαν επιτυχημένοι υπουργοί της πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ. Πλην όμως επισημαίνουν ότι έκτοτε έχουν εγκλωβιστεί σε έναν εμμονικό μεταρρυθμιστικό λόγο χωρίς καν να εξειδικεύουν τις αλλαγές που εισηγούνται με συνέπεια το πολιτικό προφίλ τους να μη διαφέρει σε τίποτα –για τον μέσο πολίτη– από αυτό του Κυρ. Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία των τριών είναι καταδικασμένη να αποτύχει απλούστατα διότι δεν πείθει κανέναν (ούτε καν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ), ότι προτείνει κάτι διαφορετικό από τη Ν.Δ. (δραστική μείωση φόρων, περιστολή και αξιολόγηση κράτους, αναπτυξιακά κίνητρα κ.λπ.).

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι τρεις δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Οι δε συνεργάτες τους απαντούν με ανάλογη απαξίωση στην έμμεση πρόσκληση της Χαρ. Τρικούπη «όσοι πιστοί προσέλθετε στο δικό μας συνέδριο που θα δημιουργήσει την ενιαία προοδευτική παράταξη». Χαρακτηρίζουν παλαιολιθικό το σχέδιο της κ. Γεννηματά, διότι όπως λένε «καλεί αορίστως κινήσεις και στελέχη του χώρου να μετάσχουν σε ένα συνέδριο της ΔΗΣΥ, λες και οι δυνάμει ενδιαφερόμενοι δεν αντιλαμβάνονται το αυτονόητο, ότι τους συσχετισμούς των συνέδρων θα τους καθορίσει η ίδια με σκοπό να ελέγξει την τάχα νέα παράταξη που υπόσχεται»…

Με αυτά τα δεδομένα την τύχη του νέου εγχειρήματος θα επηρεάσει περισσότερο η στάση που θα κρατήσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού καίτοι αποφεύγει να μιλάει για τις κινήσεις των τριών, τις ξέρει με κάθε λεπτομέρεια, καθώς σε αυτές μετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο στενότατοι συνεργάτες του (Δ. Τσιόδρας, Γ. Μεϊμάραγλου). Οι τελευταίοι θα έχουν συμμετοχή και στις επικείμενες εκδηλώσεις των τριών υπουργών, μεταδίδοντας έτσι την αίσθηση ότι το Ποτάμι θα στηρίξει την πρωτοβουλία οδηγούμενο σταδιακά ακόμη και στην αυτοδιάλυσή του.

Η αλήθεια, ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι αυτή. Ο ίδιος μάλλον περιμένει τι θα «γράψουν» οι δημοσκοπήσεις για το νέο εγχείρημα πριν αποφασίσει για την τύχη του Ποταμιού. Τις ίδιες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, προφανώς αναμένουν με αγωνία και οι κ.κ. Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης για να διαπιστώσουν αν η πρωτοβουλία τους είναι τόσο σημαντική για τους πολίτες, όσο οι ίδιοι την εμφανίζουν για το μέλλον της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή