Ελληνική «σφραγίδα» στο Ρίο

Ελληνική «σφραγίδα» στο Ρίο

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο «σφράγισαν» τη χρονιά που σε λίγες ώρες θα αποτελεί… παρελθόν. Η πόλη της Βραζιλίας αντεπεξήλθε ως διοργανώτρια, ενώ η ελληνική ομάδα κατάφερε να πετύχει μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας της. Οι υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών αμαύρωσαν για άλλη μία φορά τον παγκόσμιο αθλητισμό και το 2017 αναμένεται να είναι ένα έτος που οι ιθύνοντες θα κληθούν να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για τη μάστιγα των σπορ.

Η ελληνική αποστολή που ταξίδεψε στη χώρα του καφέ ήταν η μικρότερη των τελευταίων 20 ετών, αλλά ξεπέρασε σε μετάλλια και αξιόλογα πλασαρίσματα τις διοργανώσεις του 2008 και του 2012. Οι αθλητές μας συνέλεξαν τρία χρυσά, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα και είχαν 14 συμμετοχές σε τελικούς (δεν συμπεριλαμβάνονται ο Μαραθώνιος και το βάδην). Στις επιτυχίες σπουδαίο ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, ο οποίος ξεκίνησε το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», με αποτέλεσμα να βρεθούν οι χορηγοί που στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Πρωταγωνίστρια, από ελληνικής πλευράς, στη διοργάνωση του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν η Αννα Κορακάκη. Η αθλήτρια κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο σπορ πιστόλι (25 μ.) και χάλκινο στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ. Εγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, ενώ έφερε το πρώτο μετάλλιο στην ελληνική σκοποβολή ύστερα από το 1920.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε με μετάλλιο. Και κράτησε την υπόσχεσή του. Στον τελικό των κρίκων παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα και οι κριτές του έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και έφερε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο χρυσό ύστερα από το 2004.

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο ήρθε από την Κατερίνα Στεφανίδη. Με άλμα στα 4,85 κυριάρχησε στους αιθέρες του Ρίο. Ηταν το 29ο μετάλλιο για τον ελληνικό στίβο. Το 2016 μείωσε κατά ένα την ελληνική ολυμπιακή συλλογή ύστερα από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ύπαρξη απαγορευμένης ουσίας στο δείγμα που έδωσε η Πηγή Δεβετζή στους Αγώνες του 2008. Ανάμεσα στις προσπάθειες που έκλεψαν την «παράσταση» ήταν αυτή του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοικτού νερού. Στα τελευταία μέτρα ο κολυμβητής κατάφερε να περάσει μπροστά, αλλά ένα λάθος στο φινάλε του στέρησε το χρυσό. Ηταν το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής κολύμβησης μετά το 1896.

Στο ολυμπιακό βάθρο επανήλθε και η ελληνική ιστιοπλοΐα. Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ήρθαν τρίτοι στα 470.

Εκτός από τα μετάλλια, οι εκπρόσωποι της χώρας μας πέτυχαν και εντυπωσιακά πλασαρίσματα. Το διπλό σκιφ ελαφρών βαρών (Νικολαΐδου – Ασουμανάκη) ήρθε 4ο, ο Βύρων Κοκκαλάνης (RSX) 5ος, η τετράκωπος ελαφρών βαρών (Μαγδανής, Ντούσκος, Γιάνναρος, Πέτρου) 6η, η εθνική πόλο ανδρών 6η, ο Κώστας Φιλιππίδης (επί κοντώ) 7ος, η Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) 8η και η τετράκωπος άνευ (Χρήστου, Τζιάλας, Αγγελόπουλος, Τσίλης) 8η.

Με βαλίτσες γεμάτες επιτυχίες επέστρεψε από το Ρίο και η Παραολυμπιακή Ομάδα. Κατέκτησε 13 μετάλλια. Στην πρώτη θέση του βάθρου ανέβηκαν οι Θ. Κωνσταντινίδης (σφαιροβολία), Μ. Στεφανουδάκης (ακοντισμός), Π. Μάμαλος (άρση βαρών), Σεζόν Φερνάντες (σφαιροβολία), Μ. Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση), στη δεύτερη οι Π. Τριανταφύλλου (σπάθη), Θ. Κωνσταντινίδης (κορίνα), Γρ. Πολυχρονίδης (μπότσια), Δ. Σενικίδης (σφαιροβολία) και στην τρίτη οι Γρ. Πολυχρονίδης, Ν. Πανανός και Αννα Ντένια (μπότσια), Δ. Κοροκίδα (σφαιροβολία), Δ. Ζησίδης (σφαιροβολία), Δ. Μπακοχρήστος (άρση βαρών).

Η εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές ήταν το αρνητικό γεγονός στο αθλητικό στερέωμα του 2016. Μπορεί στο Ρίο να μην υπήρξαν πολλά κρούσματα, αλλά οι επανέλεγχοι σε δείγματα προηγούμενων διοργανώσεων έδειξαν ότι δεκάδες αθλητές είχαν παραβεί τους κανονισμούς περί φαρμακοδιέγερσης. Η έρευνα του Καναδού δικηγόρου Ρίτσαρντ Μακλάρεν, για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), έδειξε ότι κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας βοηθούσαν τους αθλητές τους να παραποιούν θετικά δείγματα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευθεί η συμμετοχή πολλών Ρώσων στη διοργάνωση του Ρίο, ενώ, σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων, η υπόθεση επισκίαζε τις επιδόσεις των πρωταγωνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή