Κωνσταντινούπολη: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη

Κωνσταντινούπολη: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίθεση θυμίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπατακλάν στο Παρίσι και στο Ορλάντο στις ΗΠΑ. Με αυτά τα χαρακτηριστικά οι υποψίες στρέφονται στην τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι αρχές δεν αποκλείουν την Αλ Κάιντα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Κωνσταντινούπολη μια τρομοκρατική επίθεση στρέφεται σε ένα κλαμπ της εμβέλειας του Ρέινα που είναι σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής και της υψηλής κοινωνίας. Η φήμη του κλαμπ έχει προ ετών ξεπεράσει τα σύνορα της Τουρκίας και οι περισσότεροι που επισκέπτονται την Πόλη θα περάσουν έστω για μια βραδιά από εκεί. Κυρίως η διεθνής τζετ σετ.

Το μακελειό σημειώθηκε ενώ οι αρχές είχαν επιβάλλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τους εορτασμούς του ερχομού του Νέου Έτους. Οι δρόμοι προς την πλατεία Ταξίμ ήταν αποκλεισμένοι από νωρίς χθες το απόγευμα όπως και σε άλλα σημεία της πόλης.

Μάλιστα κατά μήκος της παραλιακής οδού, όπου βρίσκεται το κλαμπ, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα τις τελευταίες δύο μέρες. Οι δρόμοι που περνούσαν μπροστά από αστυνομικά τμήματα ήταν αποκλεισμένοι γιατί είχε διαπιστωθεί πως οι βομβιστές του Ντολμάμπαχστε, της τελευταίας πολύνεκρης επίθεσης στην έξοδο του ποδοσφαιρικού αγώνα είχαν αποβιβαστεί δια θαλάσσης σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το κλαμπ, στην συνοικία Μπεμπέκ.

Ο δράστης που έφτασε στο κλαμπ με ταξί μπήκε μέσα γαζώνοντας πρώτα έναν αστυνόμο και την ιδιωτική φρουρά του Ρέινα, όπως κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας. Μέσα σε 7 λεπτά έσπειρε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στο κλαμπ. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν. Ο δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, παράτησε το αυτόματο όπλο, άλλαξε αμφίεση και κατάφερε να διαφύγει μέσα στο πανικόβλητο πλήθος.

Κι ενώ το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη συνεχίζεται, μια καταγγελία στην οποία ανταποκρίθηκε η αστυνομία άμεσα με ισχυρές δυνάμεις, απέβη άκαρπη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν καταφέρνει να αποτρέψει τις επιθέσεις γιατί όπως είπε: «Δεν έχει μια ολοκληρωμένη κρατική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας».

To χρονικό

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 69 τραυματίστηκαν από ένοπλη επίθεση στο δημοφιλές κέντρο διασκέδασης Reina στην Κωνσταντινούπολη, λίγη μόνον ώρα μετά την έλευση του 2017.

Από τα συνολικά 39 θύματα τα 21 φέρονται να έχουν αναγνωρισθεί, ενώ από αυτά τουλάχιστον 15 δεν είναι Τούρκοι πολίτες, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

Πρόκειται για πολίτες από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Λίβανο, αλλά και τη Λιβύη, σύμφωνα με την υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επίσης, μια Ισραηλινή γυναίκα είναι μεταξύ των θυμάτων. 

Η πρώτη οικογένεια που ενημερώθηκε επίσημα ήταν αυτή του Ελία Ουαρντινί από το Λίβανο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αρχών, μεταξύ των 21 ταυτοποιημένων νεκρών δεν υπάρχουν Έλληνες υπήκοοι ή ομογενείς. Η ταυτοποίηση όμως των θυμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αναμένεται η επίσημη ενημέρωση και για την ταυτότητα όλων των τραυματιών που νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της πόλης. Κλιμάκια του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία δεν εντόπισαν κανένα Έλληνα, μεταξύ των τραυματιών.

Ο δράστης άνοιξε αδιάκριτα πυρ με καλάσνικοφ εναντίον εκατοντάδων νέων που γιόρταζαν την αλλαγή του έτους στο κεντρικό κλαμπ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντιντούπολης δίπλα στον Βόσπορο. Πολλοί θαμώνες έπεσαν στα νερά για να σωθούν.

Αν και η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ανέφερε νωρίτερα ότι ο δράστης έχει εξουδετερωθεί, ο Σοϊλου διευκρίνισε ότι ο δράστης διαφεύγει. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην Κωνσταντινούπολη για να συλλάβει τον ύποπτο, ο οποίος εισήλθε πυροβολώντας στο νυκτερινό κέντρο Reina στη 1:15 π.μ. περίπου τοπική ώρα, σκοτώνοντας κατά την είσοδό του έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη.

Μερικοί αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πολλούς δράστες, όμως οι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαίωσαν.  

«Έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του τρομοκράτη. Η αστυνομία διεξάγει επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι ο δράστης θα συλληφθεί σύντομα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

Περίπου 500 ως 600 άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα σε αυτό όταν ο ένοπλος άνοιξε πυρ, μετέδωσε το CNN Turk.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε ένα «όπλο μεγάλου βεληνεκούς» για να ανοίξει «με αγριότητα» πυρ εναντίον των ανθρώπων, αναφερόμενος προφανώς σε κάποιο είδος επιθετικού τουφεκιού.

Η εφημερίδα «Hurriyet», επικαλούμενη μαρτυρίες, κάνει λόγο για «επιτιθέμενους» στο νυκτερινό κλαμπ Reina, που μιλούσαν αραβικά, καθώς πυροβολούσαν.
 
«Διασκεδάζαμε και ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο άντρας μου, μου είπε να μη φοβηθώ και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι περνούσαν από πάνω μου. Ο άντρας μου τραυματίστηκε σε τρία σημεία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σινέμ Ουγιανίκ, που διασκέδαζε στο αναφερόμενο κέντρο. «Κατάφερα να βγω έξω. Ήταν τρομακτικό», πρόσθεσε η ίδια.

 
«Ως έθνος θα αγωνισθούμε»
 
Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την επομένη της επίθεσης ότι η Τουρκία θα αγωνισθεί μέχρι το τέλος εναντίον των κάθε μορφής επιθέσεων από τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά την αιματηρή επίθεση στο Reina.
 
«Ως έθνος, θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους εναντίον όχι μόνο των ένοπλων επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων και των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους, αλλά επίσης εναντίον των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιθέσεών τους», αναφέρει ο Ερντογάν σε γραπτή δήλωσή του.
 
«Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να καταστρέψουν το ηθικό του λαού μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με αποτρόπαιες επιθέσεις που στοχοθετούν αμάχους … Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας ως έθνος, θα συσπειρωθούμε περισσότερο και δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ σε τέτοια βρώμικα παιγνίδια», δήλωσε.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αρχίζουν να συγκεντρώνονται στοιχεία, αναφορικά για το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο κλαμπ Reina, ενώ ανέφερε πως άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει.
 
Ο ίδιος, επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.
 
Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την ανάληψη ευθύνης.
 
Τα βαθιά συλλυπητήρια, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, στην Κωνσταντινούπολη και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον τουρκικό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετέφερε το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, στον εδώ Πρέσβη της Τουρκίας κ. Yaşar Halit Çevik.

 
 
 
 
 
 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή