Ποδαρικό με έξι νέους φόρους και μία… έκπληξη από την εφορία το 2017

Ποδαρικό με έξι νέους φόρους και μία… έκπληξη από την εφορία το 2017

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητά έγιναν από τους φορολογούμενους τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, καθώς από την 1η Ιανουαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή έξι νέοι φόροι οι οποίοι μειώνουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Οι τιμές στη βενζίνη, τα τσιγάρα απλά και ηλεκτρονικά, στον καφέ, τη σταθερή τηλεφωνία είναι αυξημένες, ενώ ακριβότερα κατά 30% πωλούνται βασικά είδη πρώτης ανάγκης στα νησιά του Αιγαίου, πλην όσων εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του νόμου, μετά την κατάργηση των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στα νησιά. Και σαν μην έφθαναν αυτά, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, καθώς θα γίνει επανυπολογισμός της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών με βάση τη νέα κλίμακα φορολογίας που εφαρμόσθηκε για τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους.

Οπως αναφέρουν στελέχη λογιστηρίων το 2017 προμηνύεται ένα πολύ σκληρό έτος τόσο εξαιτίας των περισσότερων φόρων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα για το νέο σύστημα εισφορών αναφέρουν ότι τόσο η απόφαση όσοι και οι εγκύκλιοι που δημοσιοποιήθηκαν δεν διευκρινίζουν σημαντικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το μόνο σίγουρο, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, είναι ότι το 2017 θα αυξηθούν τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις, ενώ η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να ξεχειλίσει, καθώς πολλοί φορολογούμενοι αλλά και επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ηδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα έχουν φθάσει τα 94,2 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν στα μέσα του 2017 θα σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου έχουν ακριβύνει:

• Η βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο κίνησης. Συγκεκριμένα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη αυξήθηκε κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,70 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση ήταν της τάξης των 8 λεπτών το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης αυξήθηκε ακόμα περισσότερα και διαμορφώθηκε στα 0,43 ευρώ το λίτρο από 0,33 ευρώ το λίτρο. Στη βενζίνη η αύξηση της λιανικής τιμής είναι έως 4 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 8 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια η μέση λιανική τιμή να υπερβεί το 1,10 ευρώ, ενώ στο υγραέριο κίνησης η αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης υπολογίζεται ότι θα φθάσει έως και τα 0,12-0,13 ευρώ το λίτρο.

• Τα τσιγάρα καθώς αυξήθηκαν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

• Καφές. Από την 1η του νέου έτους επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού επιβαρύνει τις λιανικές τιμές πώλησης από 10% έως 20%.

• Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Οπως και στα υπόλοιπα τσιγάρα επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

• Η σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας επιβάλλεται τέλος 5%. Το νέο τέλος θα επιβάλλεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται εν συνεχεία ο ΦΠΑ με συντελεστή 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα φθάσει το 6%.

• Ο ΦΠΑ στα νησιά. Την 1η Ιανουαρίου καταργήθηκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πλην των Δωδεκανήσων και της Σαμοθράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή