Κάτω από τα 4 δισ. υποχώρησε ο τζίρος την εορταστική περίοδο

Κάτω από τα 4 δισ. υποχώρησε ο τζίρος την εορταστική περίοδο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνωστή λαϊκή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη χρονιά σε ό,τι αφορά τον τζίρο που πραγματοποίησε το λιανεμπόριο κατά την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ο τζίρος των εορτών υποχώρησε κάτω από τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, κατά τουλάχιστον 2,5% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον τζίρο της αντίστοιχης περυσινής περιόδου ή κατά περίπου 102 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν να καλύψουν οι πολίτες τον τελευταίο μήνα του χρόνου θεωρείται η βασική αιτία για τις νέες απώλειες που υπέστησαν οι λιανικές πωλήσεις. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η κακοκαιρία που κράτησε τους καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα τις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά. Επόμενη ευκαιρία, πάντως, για την αναθέρμανση της αγοράς αποτελούν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) ο τζίρος τον φετινό Δεκέμβριο φαίνεται ότι διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2014. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ το 2013 ο τζίρος των εορτών είχε διαμορφωθεί σε 6,8 δισ. ευρώ, το 2012 σε 7,6 δισ. ευρώ, το 2011 σε 9,25 δισ. ευρώ, το 2010 σε 13,2 δισ. ευρώ, το 2009 σε 16,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2008 βρισκόταν πάνω από τα 20 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 21,9 δισ. ευρώ.

Από τα Χριστούγεννα του 2009, τα τελευταία δηλαδή πριν η χώρα εισέλθει σε καθεστώς μνημονίου, ο τζίρος στο εμπόριο έχει υποχωρήσει κατά 75% ή κατά 12,4 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω εκτιμήσεις, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε: «Η φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής οφείλεται εν πολλοίς στην πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που έπρεπε να διευθετηθούν από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, την προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, την καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, όλα όσα δηλαδή συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία». Ο ίδιος καταφέρθηκε και εναντίον των δανειστών, τονίζοντας ότι «οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν, διαμορφώνουν κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή