Δύο συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – Το selfie video του τρομοκράτη που σκόρπισε τον θάνατο

Δύο συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη – Το selfie video του τρομοκράτη που σκόρπισε τον θάνατο

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο συλλήψεις ξένων υπηκόων προχώρησαν οι τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης σε σύνδεση με την τρομοκρατική επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι ο δράστης ήταν πολίτης του Κιργιστάν, η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για τον εντοπισμό του.

Οι αρχές του Κιργιστάν συνέλαβαν έναν άνδρα που επέστρεψε στη χώρα από την Τουρκία, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) ερευνά για την πιθανή εμπλοκή ενός υπηκόου του Κιργιστάν στην επίθεση της Κωνσταντινούπολης. Η GKNB απέστειλε αίτημα συνδρομής στις τουρκικές αρχές», σχολίασε ο Ραχάτ Σουλαΐμοφ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον Σουλαΐμοφ, ένας 28χρονος Κιργίζιος, ο Λάχε Μασράποφ, συνελήφθη και ανακρίθηκε μετά την επιστροφή του από την Τουρκία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον είχαν κατονομάσει ως ύποπτο για την επίθεση. Ο Μασράποφ οδηγήθηκε στα γραφεία της GKNB και έδωσε κατάθεση. «Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Όταν ρωτήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Μασράποφ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας ότι έφτασε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Ιανουαρίου "για δουλειές" και αναχώρησε σήμερα, αφού προηγουμένως κατέθεσε σε Τούρκους αστυνομικούς επειδή μοιάζει με τον δράστη της επίθεσης.

Το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κιργιστάν θεωρεί πάντως «απίθανη» την εμπλοκή κάποιου Κιργίζιου στην υπόθεση. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, αυτή η πληροφορία δεν είναι αξιόπιστη, όμως παρ' όλ' αυτά το υπουργείο την ερευνά», ανέφερε.

Νωρίτερα, νέο βίντεο και φωτογραφίες του νεαρού τρομοκράτη που αιματοκύλισε το κλαμπ στην Κωνσταντινούπολη  έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές με στόχο τη σύλληψή του το συντομότερο δυνατό.

Μάλιστα κυκλοφόρησε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης και selfie video στο οποίο διακρίνεται ο δράστης στην πλατεία Ταξίμ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές δηλώνουν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του ενόπλου, ο οποίος σκότωσε 39 ανθρώπους.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι «τα στοιχεία για τα δακτυλικά αποτυπώματα και την εμφάνιση του δράστη έχουν συλλεγεί και η αναγνώρισή του θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι η επίθεση είχε απώτερο στόχο της να «διχάσει την τουρκική κοινωνία».

Το ανθρωποκυνηγητό πάντως για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου των 39 ατόμων συνεχίζεται σε όλη την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Προύσα. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Πόλης από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι είδαν το δράστη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις έγινε στο Ζεϊτίνμπουρνου σε διάφορα σπίτια που διαμένουν πρόσφυγες και φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα της αστυνομίας. Έγιναν προσαγωγές ατόμων με τα οποία είχε έλθει σε επαφή ο δολοφόνος του Ορτάκιοϊ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη που φέρεται να ήρθε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ικόνιο από την Συρία. Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες έφερε μαζί του και τη σύζυγο με τα δυο του παιδιά για κάλυψη. Η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των προσαχθέντων.

Οι αρχές που εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Πόλης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη πρoς το κλαμπ, όπου φαίνεται να πήγε με ταξί που σταμάτησε από την περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα. Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στις 1:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών και μπήκε μέσα στο Reina, πυροβολώντας. Αυτός είναι όπως τονίζουν οι Aρχές ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Μάλιστα από τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις. Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εκτιμά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι ο ένοπλος κατάγεται από χώρα της Κεντρικής Ασίας και διατηρεί επαφές με το Ισλαμικό Κράτος. Σε χθεσινό της δημοσίευμα η Hurriyet ανέφερε ότι ο δράστης της επίθεσης ίσως να ανήκει στον ίδιο πυρήνα ισλαμιστών ο οποίος ευθύνεται για την επίθεση με βόμβες και αυτόματα όπλα εναντίον του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, με 45 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή