Δυσοίωνα μηνύματα παρά τη μικρή βελτίωση της μεταποίησης τον Δεκέμβριο

Δυσοίωνα μηνύματα παρά τη μικρή βελτίωση της μεταποίησης τον Δεκέμβριο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 49,3 μονάδες από τις 48,3 μονάδες τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών) στην ελληνική μεταποίηση. Αν και η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, δεν σημαίνει ότι η ελληνική μεταποίηση βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Οπως σχολιάζει η Markit, η εταιρεία που καταρτίζει τον δείκτη PMI, η πιθανότητα πλήρους οικονομικής ανάκαμψης για τον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένει μακρινή. Η αύξηση του δείκτη PMI οφείλεται, εν μέρει, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας.

Οι εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου για την εγχώρια αγορά, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι ότι οι κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης μείωση των νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθενημένος σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας.

Επιβαρύνσεις

Οι εταιρείες του κλάδου κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Δεκέμβριο, την οποία συνδέουν κατά κύριο λόγο με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε τον επί μακρόν καταγεγραμμένο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Αν και οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ελαφρύ ρυθμό, η αύξηση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων αγορών, καθώς μέλη του πάνελ του σχετικού δείκτη συνέδεσαν εν μέρει την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα με την έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν, ως έναν από τους λόγους των καθυστερήσεων, τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή