«Οι ξένοι είναι ένα κομμάτι της ζωής μας»

«Οι ξένοι είναι ένα κομμάτι της ζωής μας»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ακόμα σε κατάσταση σοκ, με βαθύτατη θλίψη για τους νεκρούς και τις οικογένειές τους, τόσο τους συμπατριώτες μου όσο και τους αλλοδαπούς. Ξέρετε, η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες παραδοσιακά ανοιχτές και φιλόξενες, με κατοίκους που αισθάνονται ευθύνη απέναντι στους επισκέπτες. Η τρομοκρατική επίθεση ήταν ένα βαθύτατο πλήγμα όχι μόνον για τον τουρισμό μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους που θέλουμε να ζούμε σε ένα μέρος κοσμοπολίτικο, διότι οι ξένοι είναι μέρος της ζωής μας». Η Ναζάν Ολτσέρ, η μεγάλη κυρία της τουρκικής τέχνης, επικεφαλής του Μουσείου Σαμπαντζί στην Κωνσταντινούπολη, ακούγεται θλιμμένη από την άλλη μεριά της τηλεφωνικής γραμμής. Είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο για επαγγελματικούς λόγους και είχε μάλιστα επισκεφθεί τη χριστουγεννιάτικη αγορά μία ημέρα πριν από την επίθεση με το φορτηγό. Με την επιστροφή της στην Πόλη, έγινε το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα».

«Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για να παρηγορηθώ», προσθέτει, «είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας όπως πριν, αλλιώς οι τρομοκράτες θα έχουν πετύχει τον σκοπό τους. Το μουσείο μας εγκαινιάζει νέα έκθεση στις 11 Ιανουαρίου και όλοι όσοι δουλεύουμε στον τομέα της τέχνης θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προβάλουμε την Πόλη, τα μνημεία της, τον πολιτισμό της και τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάμε μπροστά. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια μοναδική πόλη με μια ατμόσφαιρα που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Θα μας πάρει χρόνο, αλλά θα συνέλθουμε», τονίζει.

Δυστυχώς, πολλοί τουρίστες δεν συμμερίζονται αυτά τα λόγια. Οπως υπογραμμίζει ο τουριστικός πράκτορας Γρηγόρης Χαρίτογλου, που ζει και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη, ήδη από την Πρωτοχρονιά υπάρχει κύμα ακυρώσεων και πολύ μεγάλος σκεπτικισμός σε όσους σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Το αποτύπωμα της τρομοκρατίας στην επισκεψιμότητα των μνημείων και αξιοθέατων είναι πέρα από ορατό. To φημισμένο Grand Bazaar της Πόλης (η σκεπαστή αγορά) είχε το 2013 πάνω από 90 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. «Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Από τα 3.000 μαγαζιά, τα 700 έχουν κλείσει και τα 300 έχουν μείνει με έναν υπάλληλο, ενώ πολλά από αυτά που καταφέρνουν να επιβιώσουν είναι ιδιόκτητα. Φοβόμασταν ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα ήταν η χαριστική βολή στη μικρή ανάκαμψη του τουρισμού μετά τη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, αλλά τελικά ήταν η επίθεση στο “Ρέινα”. Οι τουρίστες αποφεύγουν τα μέρη όπου υπάρχει πολυκοσμία, είτε πρόκειται για μουσεία είτε μνημεία ή πλατείες και αγορές. Ακόμα και ένα πούλμαν με 20 επιβάτες σε ένα αξιοθέατο μπορεί να γίνει στόχος. Οπως είδαμε και από την τρομοκρατική επίθεση του 2016 που σκοτώθηκαν μόνο τουρίστες μπροστά στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία. Ολοι φοβούνται και αυτό θα πλήξει οπωσδήποτε την επισκεψιμότητα των μοναδικών μνημείων της Πόλης. Πριν από μερικά χρόνια προσπαθούσαμε να βρούμε εισιτήρια για τα μνημεία και να κλείσουμε εστιατόρια για να γευματίζουν οι τουρίστες που αγόραζαν τα πακέτα μας. Τώρα, μας κυνηγούν οι ίδιοι οι μαγαζάτορες βλέποντας την τουριστική κίνηση να καταρρέει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή