Η Ιταλία κινδυνεύει να βγει από το ευρώ σύμφωνα με το Ifo

Η Ιταλία κινδυνεύει να βγει από το ευρώ σύμφωνα με το Ifo

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιταλοί θα σκεφθούν σοβαρά να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη εάν δεν βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Ifo, Κλέμενς Φούεστ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην ημερήσια εφημερίδα Tagesspiegel, ο κ. Φούεστ διευκρίνισε πως το βιοτικό επίπεδο των Ιταλών βρίσκεται εκεί που ήταν το 2000. Αν δεν βελτιωθεί, τότε οι Ιταλοί δεν θα επιθυμούν να είναι μέλη στην Ευρωζώνη έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο κ. Φούεστ συμπλήρωσε πως αν το γερμανικό Κοινοβούλιο έδινε το «πράσινο φως» για ένα πακέτο διάσωσης της Ιταλίας, τότε οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα εξετίθεντο σε πάρα πολύ μεγάλους και ανεξέλεγκτους κινδύνους. Θεωρεί, επίσης, πως το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Βέβαια, η Ιταλία δεν αναζητά οικονομική βοήθεια από τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Ομως η προειδοποίηση του επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo ενισχύει τα σενάρια για αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, λόγω των στενών περιθωρίων που έχει η Ρώμη ως προς τη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματός της.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Monte dei Paschi, η διάσωση της οποίας εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα, που προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και κυρίως με το Βερολίνο. Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει δυναμικά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, λόγω των κανόνων της τραπεζικής ένωσης, που επιβάλλουν πρωτίστως επιμερισμό απωλειών σε ομολογιούχους, μετόχους και ανασφάλιστες καταθέσεις. Επιπροσθέτως, η Ρώμη δέχεται πιέσεις για να δαμάσει το υψηλό δημόσιο χρέος της. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας δεν ανακάμπτει δυναμικά, έπειτα από πολυετή ύφεση. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα «κόκκινα» δάνεια των 360 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς προήλθαν από την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης, που στέγνωσε τα νοικοκυριά και παγίδευσε την οικονομία σε πολυετή κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή