Στις 13 Ιανουαρίου η διαγραφή επτά εισηγμένων από το Χ.Α.

Στις 13 Ιανουαρίου η διαγραφή επτά εισηγμένων από το Χ.Α.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες διαγραφές εισηγμένων το 2017 είναι γεγονός, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η έξοδος επιχειρήσεων που επιχειρηματικά παρέμειναν ανενεργές περισσότερο από έξι μήνες και δεν έδειξαν σημάδια ανάκαμψης. Ετσι, έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διαγράφονται από τη συνεδρίαση της μεθεπόμενης Παρασκευής 13 Ιανουαρίου του 2017 οι εξής επτά εισηγμένες: Χατζηιωάννου, Τεχνικές Εκδόσεις, Alsinco, Παρνασσός, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Spider-Πέτσιος και Βιοϊατρική & Ρομποτική Τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξι πρώτες μετοχές που διαγράφονται δεν προέβησαν σε ενέργειες για την άρση των λόγων αναστολής των μετοχών τους. Η εταιρεία Βιοϊατρικής &Ρομποτικής Τεχνολογίας βρισκόταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και δεν προέβη σε ενέργειες για την άρση των λόγων αναστολής των μετοχών της στην Εναλλακτική Αγορά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», θα συνεχιστούν και το 2017 με αμείωτο ρυθμό οι διαγραφές εισηγμένων από το Χρηματιστήριο. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το 2016 διεγράφησαν οριστικά 22 εισηγμένες. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά από το 1999 μέχρι σήμερα με τις περισσότερες διαγραφές εισηγμένων. Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41).

Πιο συγκεκριμένα, την περυσινή χρονιά διεγράφησαν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου οι εξής μετοχές: Μαξίμ Περτσινίδης, Τεγόπουλος, Φίντεξπορτ, Shelman,Κούμπας, Πετζετάκις, Ατέρμων, Εμπορικός Δεσμός, Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο, ΣΑΟΣ, Χαλυβδόφυλλα, Καρδασιλάρης, Avenir (Ζήνων), Sprider Stores, Nutriart, Κλωνατέξ, Proton, Αγροτική Τράπεζα, Ελβάλ, Αγέτ Ηρακλής, Ηλεκτρονική Αθηνών, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία. Να διευκρινίσουμε ότι από τις 22 συνολικά διαγραφές το 2016, οι 22 αφορούν προβληματικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πτωχευτικό καθεστώς, ενώ η Ελβάλ διεγράφη λόγω απορρόφησης από τον όμιλο Viohalco και η Αγέτ Ηρακλής λόγω της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η μη μητρική γαλλική τσιμεντοβιομηχανία Lafarge.

Ιστορικά στο χρηματιστήριο η διαδικασία των οριστικών διαγραφών για επιχειρήσεις που βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν εισαχθεί τη δεκαετία του ’90, αλλά και στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αναφερόμαστε σε εταιρείες όπως η ΔΑΝΕ, η Θεσσαλική, η Δάρινγκ, η Ipirotiki Software, η Connection, η Datamedia, η Ευρωπαϊκή Τεχνική, η Tεχνοδομή, η Δυναμική Ζωή. Οπως δηλώνουν στην «Κ» στελέχη των εποπτικών αρχών, «πολλές από τις εταιρείες που σήμερα βρίσκονται στην κατηγορία αναστολής διαπραγμάτευσης περισσότερο από έναν χρόνο δεν απαντούν ούτε στα τηλέφωνα. Δείχνουν να έχουν κλείσει την εταιρεία, αφού ούτε ισολογισμούς δημοσιεύουν και η πιο εύκολη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να καταγράψουν τις λογιστικές καταστάσεις». Επίσης, είναι αξιοπερίεργο ότι αρκετές εξ αυτών έχουν επίσημα χρεοκοπήσει μέσω δικαστικών αποφάσεων. Στη διάρκεια της κρίσης (2008 – 2016) έχουν αποχωρήσει συνολικά 101 εισηγμένες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαγραφή μετοχών οφείλεται στις έρευνες των εποπτικών αρχών να διαπιστώσουν εάν οι εταιρείες πράγματι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση ή εσκεμμένα παρουσιάζουν μια τέτοια αδύναμη εικόνα για να αποχωρήσουν αθορύβως από το χρηματιστήριο, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ζημιωμένους μικρομετόχους.

Εστω και αργά για χιλιάδες μικρομετόχους που έχασαν τα κεφάλαιά τους, το χρηματιστηριακό ταμπλό φιλοξενεί πλέον πολύ λιγότερες εταιρείες σε σχέση με το παρελθόν που είναι υγιείς και παραμένουν ανθεκτικές απέναντι στην πολύχρονη ύφεση, που έχει αναδιατάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή