Τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ;

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ;

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία που υπάρχει για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ μετά την απουσία της τόσο από τις χριστουγεννιάτικες όσο και πρωτοχρονιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις, έχει πλέον διαχυθεί μεταξύ των Βρετανών και έχει λάβει διαστάσεις σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην περίπτωση που επέλθει το μοιραίο, με δεδομένο ότι η μακροβιότερη βασίλισσα πλέον του κόσμου βρίσκεται στο 90ο έτος της ηλικίας της.

Το Business Insider ανέλυσε τα πιθανά βήματα, που θα πραγματοποιηθούν σε αυτή την περίπτωση. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στα πάντα, στην Βρετανία, θα μπει «χειρόφρενο» για 12 μέρες – ίσως και λίγο παραπάνω. Το διάστημα αυτό φέρει την επίσημη, «βασιλική» ονομασία «Η Γέφυρα».

Πιθανόν είναι και οι τράπεζες και οι κάθε είδους χρηματιστηριακές αγορές να κλείσουν, ενώ προφανέστατα η κηδεία όσο και η τελετή στέψης του διαδόχου θα ανακηρυχθούν εθνικές αργίες με το εκτιμούμενο κόστος της κάθε μιας για το βρετανικό ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 6 δισ. στερλίνες.

Όσον αφορά τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας, «God Save the Queen», προφανώς και θα θέλει προσαρμογή στα νέα δεδομένα. 

Ο Κάρολος αυτομάτως θα γίνει ο νέος Μονάρχης, καθώς ο θρόνος δεν πρέπει να μείνει κενός. 

Παράλληλα θα πρέπει να συνέλθει το συμβούλιο διαδοχής στο St James' Palace για να ανακηρύξει, επίσημα, βασιλιά τον Κάρολο και ενώπιον του συμβουλίου αυτός θα δώσει όρκο πίστης στο Κοινοβούλιο και την Εκκλησία της Αγγλίας.

Στη συνέχεια, η Βουλή των Λόρδων και η Βουλή των Κοινοτήτων θα δώσουν όρκο πίστης σε αυτόν, ενώ θα τυπωθούν και καινούργια γραμματόσημα που θα φέρουν το βασιλικό πρόσωπό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή