Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2016

Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2016

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές του 2016 ήταν αξιοπρόσεκτες και λόγω του τιμήματός τους και λόγω του ότι μετασχηματίζουν τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και αναδεικνύουν την υψηλή τεχνολογία ως δεσπόζον χαρακτηριστικό τους.

Λόγου χάριν, ένας κολοσσός στις τηλεπικοινωνίες, όπως η ΑT&T, απέκτησε αντί 85,4 δισ. δολαρίων την Time Warner, έναν από τους διεθνώς ισχυρότερους μιντιακούς και κινηματογραφικούς ομίλους (CNN, TNT, Warner Bros κ.λπ). Η Microsoft, επίσης, εξαγόρασε τον γνωστό ιστότοπο επαγγελματικής δικτύωσης της Linkedin αντί 26,2 δισ. δολαρίων. Η Linkedin αποτελεί, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα.

Η νοτιοκορεατική Samsung και συγκεκριμένα ο βραχίονάς της που κατασκευάζει τα δημοφιλή έξυπνα κινητά απέκτησε τη Harman Ιnternational Industries. H τελευταία ειδικεύεται σε ηχεία αυτοκινήτου και λύσεις τηλεματικής, ανοίγοντας δρόμους στη Samsung, που ενδιαφέρεται για τα διασυνδεδεμένα με το Ιντερνετ αυτοκίνητα.

Μεταμορφώσεις

Οι συμφωνίες αυτές συνενώνουν κλάδους και μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις. Το 2016, με κριτήριο τον αριθμό και την αξία στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, κατατάσσεται τρίτο μετά το 2015 και το 2007.

O όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων πέρυσι μειώθηκε 17% από το 2015 στα 3,6 τρισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός τους στις 44.688 σχεδόν δεν άλλαξε. Πρώτη στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις με συμφωνίες συνολικής αξίας 221 δισ. δολαρίων αναδείχθηκε η Κίνα. Το ένα τρίτο από αυτές αφορούσε τις ΗΠΑ και η αξία τους αυξήθηκε 841% έναντι του 2015.

«Οι εταιρείες εφευρίσκουν εκ νέου τον εαυτό τους, αναζητώντας εργαλεία για να ανατρέψουν τα δεδομένα στην αγορά, πριν τα ανατρέψουν άλλοι», παρατηρεί ο Κρις Βέντρεσκα, επικεφαλής του τμήματος συγχωνεύσεων και εξαγορών της JPMοrgan Chase. Επιπλέον, είναι δραστική η επιρροή της τεχνολογίας. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ στο μπροστινό μέρος του μυαλού των ανθρώπων βρίσκεται ο ρυθμός με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει τους επιμέρους κλάδους, καθώς και η σύγκλιση μεταξύ των πιο παραδοσιακών δραστηριοτήτων», επισημαίνει η Κάρι Κόχμαν, επικεφαλής συγχωνεύσεων Β. Αμερικής στη Citigroup. Στο πεδίο φαρμάκου και αγροχημικών, τέλος, παρατηρήθηκε συσπείρωση. Η γερμανική Bayer απέκτησε την αμερικανική Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων, ενώ η κινεζική ChemChina αγόρασε έναντι 43 δισ. δολαρίων την ελβετική εταιρεία σπόρων Syngenta.

Ευκαιρίες στη Βρετανία

Η Βρετανία απέφυγε ένα καίριο πλήγμα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων επειδή η αποδυνάμωση της στερλίνας, λόγω Brexit, δημιούργησε επιχειρηματικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, μετά το σοκ του δημοψηφίσματος οι ξένοι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν τη φθηνή στερλίνα και έσπευσαν να αποκτήσουν βρετανικές εταιρείες. Το 2016, η εν λόγω δραστηριότητα ανήλθε στα 177,5 δισ. δολάρια, αρκετά χαμηλότερη από το 2015, μια χρονιά ρεκόρ για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, που εκτινάχθηκαν στα 394,8 δισ. δολάρια στη Βρετανία. Ωστόσο, τα 177,5 δισ. δολάρια του 2016 εναρμονίζονται με τη μακροπρόθεσμη τάση πενταετίας. Την περίοδο 2010-2014 ο μέσος όρος εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα διαμορφώνεται στα 139,3 δισ. δολάρια. Συν τοις άλλοις και ανεξαρτήτως αποχώρησής της από την Ε.Ε., η Βρετανία διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά επιχειρηματικών συμφωνιών μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Τέλος, πίσω από τα νούμερα και τα πρωτοσέλιδα παρατηρείται μια ξεκάθαρη τάση: ξένοι αγοραστές, όπως η 21st Century Fox του Μέρντοχ, αναζητούν ευκαιρίες στη Βρετανία, ενώ οι εγχώριες κινήσεις περιορίστηκαν δραστικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή