Εντός 2017 η αποχώρηση ΕΤΕ από Κύπρο

Εντός 2017 η αποχώρηση ΕΤΕ από Κύπρο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ νέου θα «τρέξει» τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της στην Κύπρο η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της υλοποίησης των δεσμεύσεών της για τη μείωση της παρουσίας της σε αγορές του εξωτερικού. Η πρώτη προσπάθεια για την πώληση της θυγατρικής της δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς υπεβλήθη μόνο μία δεσμευτική προσφορά (από το κοινό επενδυτικό σχήμα των εταιρειών Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners) που δεν έγινε δεκτή.

Αν και η διοίκηση της Εθνικής είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της κυπριακής θυγατρικής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στις ευρωπαϊκές αρχές, ωστόσο σχεδιάζει να διατηρήσει την παρουσία της στη σημαντική αγορά της Κύπρου μέσω αριθμού καταστημάτων. Σήμερα μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο η Εθνική διαθέτει δάνεια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 615 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Εθνικής θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία πώλησης χωρίς πίεση χρόνου, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την ολοκλήρωση των ενεργειών μέχρι το τέλος του 2018.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Εθνική ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, UBB (United Bulgarian Bank), που ήταν μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της γειτονικής χώρας, στον βελγικό τραπεζικό όμιλο KBC. Η S&P ανακοίνωσε χθες, με αφορμή την πώληση της UBB, ότι επιβεβαιώνει την αξιολόγηση της ΕΤΕ (CCC+) διατηρώντας σταθερές της προοπτικές (outlook). Οπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης σε σημείωμά του, η πώληση είναι μέρος της προσπάθειας αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να εστιάσει στις κύριες δραστηριότητές της. Η αποχώρηση από τη Βουλγαρία έπειτα από 15 χρόνια παρουσίας είναι αποτέλεσμα της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, και της λήψης κρατικής βοήθειας, κάτι που υποχρέωσε τις διοικήσεις να δεσμευτούν για την αποχώρηση από τις αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το 2015 η Εθνική αποχώρησε και από την αγορά της Τουρκίας με την πώληση της Finansbank. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της παρουσίας στις αγορές του εξωτερικού απελευθερώνει ρευστότητα και κεφάλαια, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της ΕΤΕ στην εγχώρια αγορά, και διευρύνει το «οπλοστάσιο» της διοίκησης τόσο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και την αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Ουκρανία, Universal Bank, η Eurobank, κίνηση που εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Η Universal ιδρύθηκε το 1994 στην Ουκρανία και είχε εξαγοραστεί από την Eurobank το 2006.

Ακολουθεί η Πειραιώς

Σε δραστική μείωση της παρουσίας της στο εξωτερικό έχει υποχρεωθεί και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία, επίσης, στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, έλαβε κρατική βοήθεια (με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών – CoCos) και έχει δεσμευτεί στις ευρωπαϊκές αρχές για την πώληση των θυγατρικών της στο εξωτερικό. Ο όμιλος Πειραιώς έχει παρουσία σε 5 αγορές εκτός Ελλάδος με συνολικό ενεργητικό περίπου 5 δισ. ευρώ. Ελέγχει μερίδιο αγοράς (σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων) 6,9% στην Αλβανία, 3,9% στη Βουλγαρία, 2,3% στη Σερβία, 1,6% στη Ρουμανία και 0,3% στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές για την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή