Αυτόνομη θέρμανση με αέριο χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας

Αυτόνομη θέρμανση με αέριο χωρίς έγκριση της πολυκατοικίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την αυτονομία στην θέρμανση με φυσικό αέριο άνοιξε τροπολογία που ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, απεγκλωβίζοντας εκατοντάδες νοικοκυριά στην Αττική που, λόγω του προαπαιτούμενου του «50 συν 1», είτε καταφεύγουν σε ακριβά και ιδιαίτερα ρυπογόνα συστήματα θέρμανσης, είτε «παγώνουν». Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θελήσουν να αποδεσμεύσουν τα διαμερίσματά τους από την κεντρική θέρμανση, να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης χωρίς η επιλογή τους να εξαρτάται από τη βούληση των συνιδιοκτητών τους. Αντίθετη στην τροπολογία, ωστόσο, είναι η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της φαίνεται να την ερμηνεύει κατά το δοκούν. «Η συγκεκριμένη έκφραση “δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα” δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί όργανο αρχής ή φορέα), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα, από πλευράς συνιδιοκτησίας, μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ είχαν οδηγήσει την προηγούμενη κυβέρνηση σε απόσυρση αντίστοιχης τροπολογίας το 2014.

Η διάταξη ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου και ήδη η ΕΠΑ Αττικής αποφάσισε στο χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο νέα κίνητρα για τους καταναλωτές, όπως η καθιέρωση μηδενικών τελών για νέες συνδέσεις και νέο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή