Θεοφάνια με τσουχτερό κρύο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάψυξη μπαίνει από σήμερα και σταδιακά η χώρα, καθώς το χαμηλό βαρομετρικό που ξεκίνησε από τη Σκανδιναβία ήδη επιδρά στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα και επεκτείνεται ρίχνοντας το θερμόμετρο γύρω ή και κάτω από το μηδέν. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από σήμερα το απόγευμα αναμένονται χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και θυελλώδεις άνεμοι.

Αν και σήμερα η κακοκαιρία θα πλήξει κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της νύχτας από Πέμπτη προς Παρασκευή θα κινηθεί γρήγορα προς τα ανατολικά. Οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στο Αιγαίο αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στα πελάγη, με σταδιακή στροφή σε θυελλώδεις βόρειους στο Ιόνιο.

Ο εορτασμός των Φώτων θα γίνει με τσουχτερό κρύο, καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα καλύψουν τη χώρα. Στα λευκά θα ντυθεί μεγάλο μέρος της επικράτειας, ακόμα και πεδινές περιοχές. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής χιόνια θα πέσουν στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής οι χιονοπτώσεις θα μεταφερθούν νοτιότερα, σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, ανατολική νησιωτική χώρα και Κρήτη. Αναμένεται χιονόπτωση και σε μεγάλο μέρος της Αττικής.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή, κυρίως στην ανατολική και νότια χώρα. Το Σάββατο αναμένεται χιονόπτωση στην Αττική και τις γύρω περιοχές, πιθανώς ισχυρή, όπως και συνολικά στην ανατολική χώρα. Σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου θα αρχίσει η υποχώρηση του χιονιά από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο, ενώ θα εμφανιστεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα (αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν), ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ορεινές περιοχές θα φτάσουν και τους -20 βαθμούς Κελσίου. Και στην Αττική αναμένεται τσουχτερό κρύο, καθώς εκτιμάται πως στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο το μεσημέρι των Θεοφανίων θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Aνοικτοί σταθμοί μετρό

Ανοικτοί από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, ώστε να φιλοξενηθούν και να προστατευθούν οι άστεγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή