Ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών σε χειρόγραφες σημειώσεις της Πόλας Ρούπα

Ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών σε χειρόγραφες σημειώσεις της Πόλας Ρούπα

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη, στο οποίο συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης η Πόλα Ρούπα. Πιθανότατα η Ρούπα και οι συνεργοί της ή σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις ή σκόπευαν να τους επικαλεστούν σε προκηρύξεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, εντοπίστηκε «γιάφκα» σε γκαράζ στην οδό Κύπρου στον Αλιμο, μετά από έφοδο της Αντιτρομοκρατικής. Συγκεκριμένα, σακίδια που βρέθηκαν στον χώρο περιείχαν οπλισμό και πυρομαχικά, όπως χειροβομβίδες, μασούρια ζελατοδυναμίτιδας, ποσότητα εκρηκτικής ύλης και σφαίρες για καλάσνικοφ.

Ακόμη, στο γκαράζ υπήρχαν και δύο κλεμμένα αυτοκίνητα. Ενα εξ αυτών, μάρκας Hyundai, είχε χρησιμοποιηθεί από τον Νίκο Μαζιώτη ως μέσο διαφυγής σε ένοπλη ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας.

Η 48χρονη καταζητούμενη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» συνελήφθη λίγο μετά τις 6 το πρωί στην Ηλιούπολη, ενώ αργά το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα που εκκρεμούσαν σε βάρος της από το 2012 οπότε με τον Νίκο Μαζιώτη παραβίασαν τους όρους που τους είχαν επιβληθεί για την άρση της προσωρινής -τότε- κράτησης τους. Εν συνεχεία, διατάχθηκε η κράτησή της στον Κορυδαλλό.

Η σύντροφος του Μαζιώτη, ο οποίος συνελήφθη το 2014, έχει καταδικαστεί τον Απρίλιο του 2013 σε κάθειρξη 50 ετών -εκτιτέα τα 25- για την αποκαλούμενη πρώτη υπόθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και σε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, τον Απρίλιο του 2016 για πλημμεληματικές κατηγορίες στην δίκη για ενέργειες της οργάνωσης κατά το διάστημα που η ίδια και ο Μαζιώτης ήταν φυγόδικοι.

Το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές κατηγορίες που βαρύνουν της 48χρονη για αυτήν την δικογραφία -καθώς ήταν καταζητούμενη- και την είχε καταδικάσει για επιμέρους πράξεις πλημμεληματικού βαθμού. Σε βάρος της επίσης εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας για ενέργειες που της αποδίδονται ενόσω παρέμενε καταζητούμενη.

Το παιδί της Ρουπα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων  με απόφαση της εισαγγελέως Ανηλίκων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστεί αίτημα των συγγενών και του δικηγόρου της Ρουπα (Φραγκισκου Ραγκουση) που ζητούν άμεσα να δωθεί η επιμέλεια είτε στην αδελφή της Πολας Ρουπα , είτε στη μητέρα της.

Το χρονικό της σύλληψης

Η Ρούπα εντοπίστηκε σε διαμέρισμα στην οδό Ζαϊμη μαζί με το έξι ετών παιδί της. Τη στιγμή της σύλληψή της, η Ρούπα δεν προέβαλε αντίσταση και ζήτησε από τους αστυνομικούς να προστατεύσουν το παιδί της. Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής γνώριζαν ότι στο διαμέρισμα – κρησφύγετο της καταδικασμένης για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» βρισκόταν και το ανήλικο παιδί της και σχεδίασαν με τέτοιο τρόπο την επιχείρηση ώστε να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα που θα έθεταν σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα.

Το διαμέρισμα της οδού Ζαϊμη εξάλλου βρισκόταν εδώ και αρκετές ημέρες υπό παρακολούθηση από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να εξακριβωθεί αν πράγματι έμενε εκεί η Ρούπα και να καταγραφούν οι κινήσεις συνεργών της καθώς και ατόμων που τυχόν την υπέθαλπαν. Η αστυνομία είχε εστιάσει την προσοχή της στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη και δύο-τρεις όμορους δήμους, ωστόσο χθες το απόγευμα επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές υποψίες ότι επρόκειτο για την Πόλα Ρούπα και ελήφθη η απόφαση για έφοδο στο διαμέρισμά της. Η Ρούπα διέμενε στην Ηλιούπολη για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανότατα μετά τη φυγή της από την Πεύκη, ωστόσο, δεν είχε γίνει αντιληπτή από ανθρώπους της περιοχής, καθώς είχε κοντά καστανά μαλλιά.

Εκτός από την Πόλα Ρούπα συνελήφθη και 25χρονη κοπέλα που την υπέθαλπε. Συνελήφθη στις 7 π.μ. στην οδό Αθανασίου Διάκου στον Άγιο Δημήτριο, σε κοντινή απόσταση από το κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα. Δεν ήταν σεσημασμένη, ωστόσο είχαν καταγραφεί επισκέψεις της στο διαμέρισμα της Ηλιούπολης και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η κοπέλα έκανε baby sitting στο παιδί της Ρούπα.

Παράλληλα, συνελήφθη στη Νέα Σμύρνη ποινικός, ο οποίος ήταν οπλισμένος με πιστόλι και χειροβομβίδα. Ο άνδρας, ο οποίος φέρεται να ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, κατά πληροφορίες σχετίζεται με τις έρευνες για τη Ρούπα, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο να έχει πάρει μέρος σε ένοπλες ληστείες που διέπραξε η τελευταία την περίοδο που ήταν φυγόποινη.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί βαρύς οπλισμός στο διαμέρισμα της Ρούπα, εκτός από ένα πιστόλι που το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» είχε στην τσάντα της για την προσωπική της ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Πόλα Ρούπα είχε εξαφανιστεί παραβιάζοντας μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Μαζιώτη, τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή τους, λόγω συμπλήρωσης 18μήνου.

Ο Μαζιώτης είχε συλληφθεί έπειτα από ένοπλη καταδίωξη στο Μοναστηράκι τον Ιούλιο του 2014. Στη συνέχεια, είχε βρεθεί το κρησφύγετο του ζευγαριού στην Πεύκη, χωρίς όμως να εντοπιστούν η ίδια η Ρούπα και το παιδί της.

Στο διάστημα που αναζητούνταν, η Πόλα Ρούπα φέρεται να είχε διαπράξει ληστείες τραπεζών, όπως σε υποκατάστημα τράπεζας στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πιο πρόσφατα, σε υποκατάστημα τράπεζας στη Μαλεσίνα.

Είχε επίσης αποπειραθεί να οργανώσει την απόδραση με ελικόπτερο του Νίκου Μαζιώτη και μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το σχέδιό της απέτυχε μετά από αντίδραση του πιλότου, ο οποίος ήταν πρώην αστυνομικός του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και κατάφερε να αφοπλίσει την Πόλα Ρούπα (που πυροβόλησε τρεις φορές εν πτήσει) και να προσγειώσει με ασφάλεια το ελικόπτερο σε ερημική περιοχή μεταξύ Πλαταιών και Ερυθρών.

Η Πόλα Ρούπα ήταν επικηρυγμένη με το ποσό του ενός εκατομμυρίου.

Δήλωση Μητσοτάκη

Συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ, μέσω διαδικτύου, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται» αναφέρει σε σχόλιο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή