Εντείνονται οι έλεγχοι για εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών

Εντείνονται οι έλεγχοι για εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) να διενεργεί ελέγχους σε εργοδότες – επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με «μπλοκάκι», προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ αναμένεται να επεκταθούν εντός του 2017 και στον αγροτικό χώρο, όπου «θερίζει» η ανασφάλιστη εργασία. Με προφανή στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η νέα υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα ΣΕΠΕ Νάσο Ηλιόπουλο, αναζητεί λύση και στο θέμα που προέκυψε με τα δελτία παροχής υπηρεσιών. Ετσι, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εργαζομένους με δελτίο που έχουν έως δύο εργοδότες και να υποχρεώσουν τους δεύτερους να καλύπτουν το μέρος των εργοδοτικών εισφορών που τους αντιστοιχεί, σχεδιάζουν τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των επιθεωρητών να ελέγχουν και τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας. Εργαλείο για αυτό θα είναι η νέα πλατφόρμα που σχεδιάζεται, στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών, ώστε στη συνέχεια να διενεργούνται οι αναγκαίο έλεγχοι.

Παράλληλα, το ΣΕΠΕ σχεδιάζει δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που κινείται στα επίπεδα του 20%. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του Ιανουαρίου και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα για στοχευμένους ελέγχους με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Ο νέος… ηλεκτρονικός υπερεπιθεωρητής θα είναι διασυνδεδεμένος με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ (κυρίως το ΟΠΣ – ΙΚΑ), του υπουργείου Εργασίας («Εργάνη») και της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ώστε το Δημόσιο να έχει πλήρη εικόνα της παραβατικότητας και να κατευθύνει τους ελέγχους εκεί όπου πραγματικά χρειάζεται. Παράλληλα μάλιστα, σχεδιάζεται η κλιμάκωση των προστίμων, με βάση τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή