Κόντρα μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και ιταλικών ΜΜΕ

Κόντρα μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και ιταλικών ΜΜΕ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Η ισοπεδωτική κριτική του Μπέπε Γκρίλο στα συστημικά μέσα ενημέρωσης προξένησε χθες την οργή δημοσιογράφων και εκδοτών, παρατείνοντας τη βεντέτα ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και τα ιταλικά ΜΜΕ. Απαντώντας στην κυβερνητική πρόταση για σύσταση επιτροπής που θα αποφαίνεται για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων, ο Γκρίλο ζήτησε να ανατεθεί η ίδια αρμοδιότητα σε λαϊκές επιτροπές που θα προκύπτουν από κλήρωση.

«Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων στη χώρα είναι οι εφημερίδες και τα κανάλια, με στόχο να μείνει η εξουσία στα χέρια όσων την ασκούν τώρα», έγραψε ο Γκρίλο, αναφέροντας δύο πρόσφατα παραδείγματα δημοσιευμάτων που θεωρεί ψευδή. Το πρώτο ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ιλ Τζορνάλε» που ανέφερε ότι το Κίνημα 5 Αστέρων «ψάχνει να αποκτήσει δική του τράπεζα» και το άλλο, το δημοσίευμα της «Λα Στάμπα» που απέδιδε στο Κίνημα 5 Αστέρων το περιεχόμενο διαδικτυακού λογαριασμού παραπλανητικά ομοίου με τον λογαριασμό κομματικού στελέχους.

Ζητώντας από τη «Λα Στάμπα» να ανακαλέσει, ο Γκρίλο είπε ότι, σε περίπτωση ψευδών ειδήσεων, «ο διευθυντής του μέσου πρέπει να ζητεί δημόσια συγγνώμη με σκυμμένο το κεφάλι και να δημοσιεύει την ορθή είδηση στην αρχή του προγράμματος ή στην πρώτη σελίδα». Ο διευθυντής του σταθμού TG La7 Ενρίκο Μεντάνα ζήτησε από τον Γκρίλο να «βρει δικηγόρο», καθώς το λογότυπο του σταθμού περιλαμβανόταν στο κολάζ που εικονογραφούσε την ανάρτηση. Η ένταση εκτονώθηκε όταν ο Γκρίλο απάντησε ότι το συγκεκριμένο λογότυπο εμφανίστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μόνο για λόγους ίσης μεταχείρισης. «Οι προτάσεις Γκρίλο ισοδυναμούν με φασισμό και όσοι τον υποτιμούν είναι συνένοχοι», δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Στέφανο Εσποζίτο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή