Προετοιμασμένοι οι δήμοι για το κύμα κακοκαιρίας

Προετοιμασμένοι οι δήμοι για το κύμα κακοκαιρίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα δηλώνουν οι δήμαρχοι κρίσιμων περιοχών για τη μάχη κατά της κακοκαιρίας, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ». Κοινός παρονομαστής των δηλώσεών τους είναι πως ο μηχανισμός αντιμετώπισης των φαινομένων είναι επαρκής, αλλά και πως δεν βοηθάει η υπερβολή στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Ελπίζουμε να αποδειχθούν σωστές οι εκτιμήσεις τους στην πράξη. «Εμείς είμαστε συνηθισμένοι με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αν ανέβουμε στο Βελούχι, το θερμόμετρο θα δείξει -15 ή -17 βαθμούς. Εχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και την πείρα για να ανοίγουμε τους δρόμους», λέει στην «Κ» ο Νίκος Σουλιώτης, δήμαρχος Καρπενησίου. Για τις στροφές του Τυμφρηστού, που είναι η είσοδος στον Νομό Ευρυτανίας από τη Φθιώτιδα, ο κ. Σουλιώτης –αφού σημείωσε πως για τη συγκεκριμένη περιοχή η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, «με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ καλά»– τόνισε πως ο δρόμος δεν κλείνει και πως οι αλατιέρες είναι σε ετοιμότητα. Εξάλλου έχει κατασκευαστεί παράκαμψη, που μειώνει κατά 70% τις στροφές. «Οι δυσκολίες που είχαμε στα παλιότερα επεισόδια αφορούσαν κυρίως παγετό τις πρωινές ώρες, τον οποίο γρήγορα αντιμετωπίζουμε. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως ο οδηγός που ταξιδεύει στην επαρχία με χιονιά δεν πρέπει να είναι εξοπλισμένος με αλυσίδες και με όλα τα απαραίτητα. Αν θέλει να πάει στο χιονοδρομικό, θα τις χρειαστεί», συμπληρώνει ο δήμαρχος Καρπενησίου.

Στους 6 βαθμούς Κελσίου και σε μια ηλιόλουστη Φλώρινα βρήκαμε χθες το μεσημέρι τον δήμαρχο της πόλης Ιωάννη Βοσκόπουλο. Κι εδώ η εικόνα που δίνεται είναι η πλήρης ετοιμότητα, με επάρκεια μέσων και αλατιού. «Εδώ δεν κλείνουν οι δρόμοι. Με το που ξεκινάει η χιονόπτωση ξεκινούν τα οχήματα και καθαρίζουν το χιόνι, ενώ ρίχνουν και αλάτι. Στο πλευρό του δήμου θα υπάρχει και ιδιώτης- ανάδοχος, ύστερα από διαγωνισμό, που διαθέτει ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα», λέει στην «Κ» ο κ. Βοσκόπουλος. Οταν η χιονόπτωση είναι έντονη μπορεί να κλείσουν κάποιοι δρόμοι που οδηγούν σε ορεινά χωριά (όπως η Δροσοπηγή, το Φλάμπουρο) για 1 – 2 ώρες, μέχρι να έρθει το μηχάνημα.

«Μέχρι τώρα οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω, καθώς ο καιρός είναι συνήθως καλύτερος. Πάντως, εμείς είμαστε σε ετοιμότητα, με τα μηχανήματα και το αλάτι στα σημεία που πρέπει. Στα πιο δύσκολα σημεία του νομού επιχειρεί η περιφέρεια, με την οποία έχουμε πολύ καλή συνεργασία», σημειώνει στην «Κ» ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας. Από τα βροχερά χθες Γιάννενα, ο δήμαρχος σημείωσε πως τα πιο δύσκολα σημεία της περιοχής ευθύνης του δήμου είναι το ορεινό χωριό Λιγκιάδες, καθώς και τα χωριά Κράψη και Ανατολική, στα σύνορα με τον Νομό Τρικάλων, καθώς και τα Μάρμαρα.

Ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι σήμερα 6 Ιανουαρίου, από τις 7 το πρωί, για την προστασία των αστέγων από το ψύχος θα μείνουν ανοικτές πέντε θερμαινόμενες αίθουσες: οι Λέσχες Φιλίας της Κολοκυνθούς (Αίμονος 9 και Αστρους), Κουκακίου (Δράκου 26 – 28), Πανόρμου (και Βαθέος), πλατείας Αμερικής (Τελέστου 4) και η αίθουσα γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ, Παγκράτι (Φορμίωνος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή