Ματιές στον κόσμο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο Μέγαρο Μουσικής στον Ελβα

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Ο νέος οίκος της μουσικής βρίσκεται στο Αμβούργο και καθώς εγκαινιάζεται στις 11 Ιανουαρίου προκαλεί τους τελευταίους μήνες μεγάλη δημοσιότητα. Δικαίως. Αναδύεται ως ένα πλοίο μέσα από τα νερά του Ελβα και στεφανώνει το κτίριο μιας παλιάς αποθήκης. Η σύνθεση του παλιού και του νέου, του υγρού και στερεού στοιχείου, της τέχνης και της ύλης, δίνουν στο κτίριο της Elbphilharmonie έναν θαυμάσιο όσο και ισχυρό συμβολισμό. Εργο των διάσημων Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron, το νέο Μέγαρο Μουσικής είναι ένας θρίαμβος της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, που υπηρετεί, εν προκειμένω, ένα ναό μουσικής και ακουστικής ενώ περιβάλλει τη λειτουργία αυτή με μια αισθητική ειδικού βάρους. Η Elbphilharmonie έρχεται να πιστοποιήσει τον ρόλο του Αμβούργου ως κέντρου πολιτισμού και καινοτομίας και να δώσει ένα αντίβαρο δημιουργικής σύνθεσης σε ένα διεθνές τοπίο παρακμής και αμηχανίας. Η εμπειρία της ακρόασης στη νέα αίθουσα θα είναι πλέον ένα δέλεαρ ταξιδιού μέχρι το Αμβούργο.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Σίρλεϊ Μπάσεϊ, ετών 80

Με τις πρώτες ημέρες του χρόνου αλλάζει δεκαετία ένας θρύλος της μουσικής. Η Dame Σίρλεϊ Μπάσεϊ κλείνει τα 80 της χρόνια αλλά η εικόνα της παραμένει αναλλοίωτη. Για τα εκατομμύρια των θαυμαστών της, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ είναι η επιτομή της σόου γούμαν με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Η ίδια, σύμβολο επαγγελματισμού και ακρίβειας, παραμένει δημοφιλής σε δεκάδες χώρες.

ΠΑΡΙΣΙ

Καμπαρέ και σάτιρα

Ο κύριος Ζακ Μαγιό εκτός από ηθοποιός είναι και ο διευθυντής του θρυλικού καμπαρέ Theatre des Deux Anes στο Παρίσι. Λειτουργεί με πολλές αλλαγές από το 1910 στο boulevard de Clichy, αλλά συνεχίζει ως θεσμός της παρισινής νύχτας και θεωρείται τελευταίο δείγμα της «ελεύθερης δημοκρατίας του γέλιου» καθώς το Theatre des Deux Anes έχει παράδοση και στην πολιτική σάτιρα.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Ιεροτελεστία του χορού

Ο πρώτος χειμερινός χορός δόθηκε λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά στο Κάστρο Μιχαϊλόφσκι στην Αγία Πετρούπολη, όπου οι συμμετέχοντες συνεχίζουν με ιστορική συνείδηση μια μακρά παράδοση της ρωσικής αριστοκρατίας. Σήμερα, συμμετέχουν μπαλαρίνες της Ακαδημίας Μπαλέτου Βαγκάνοβα και νεαροί φοιτητές από τη Στρατιωτική Σχολή και τη Ναυτική Ακαδημία Σουβόροφ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Υπόγεια τέχνη

H νέα γραμμή της Second Avenue στο μετρό της Νέας Υόρκης είναι ήδη ένα αξιοθέατο. Οχι μόνο ήταν πολυαναμενόμενη, καθώς θα εξυπηρετεί πάνω από 200.000 επιβάτες ημερησίως, αλλά θα συμβάλει στην αποσυμπίεση άλλων σταθμών. Προσεχώς θα επεκταθεί προς το Χάρλεμ. Αλλά αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι ο σύγχρονος διάκοσμος όλων των σταθμών της γραμμής με εντυπωσιακά έργα τέχνης καλλιτεχνών πρώτης τάξεως. Για τον σταθμό της 86th Street, π.χ., ο Chuck Close δημιούργησε 12 μεγάλων διαστάσεων πορτρέτα. Αλλά κάθε σταθμός είναι μία έκπληξη.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Σοβιετική τέχνη του ’20

Ως ένα από τα δέλεαρ της νέας χρονιάς παρουσιάζει η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου την προσεχή έκθεσή της με τίτλο «Επανάσταση: Ρωσική Τέχνη, 1917-1932». Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 11 Φεβρουαρίου και χρησιμοποιεί ως αφετηρία την 100ετηρίδα από τη Ρωσική Επανάσταση για να φωτίσει την ορμή της νέας δημιουργικότητας στην τέχνη στη σοβιετική περίοδο πριν από τον Στάλιν. Η έκθεση είναι ολιστική. Ξεκινάει από τον Καντίνσκι και καταλήγει στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό με αναφορές σε όλα τα εκφραστικά μέσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή