80 χρόνια πριν στην «Κ» 8.I.1937

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΣΒΑΡΒΑΡΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΤΟΥ, Ο ΑΘΛΙΟΣ: Μόσχα, αρχαί Ιανουαρίου.- Οι ξένοι διπλωμάται, οι οποίοι όλοι, εξαιρέσει του Γερμανού πρεσβευτού, κόμητος Σούλεμπουργ, εχρησιμοποίησαν τας προσκλήσεις των και μετέβησαν ν’ ακούσουν τον Στάλιν εκφωνούντα τον πρώτον δημόσιον λόγον του από της εποχής των πρώτων ετών της επαναστάσεως εξεπλάγησαν με την πτωχήν άρθρωσιν και την ακόμη πτωχοτέραν φωνήν του ρήτορος. Επί δύο και ημίσειαν ώρας περίπου εξεκένωσε τρεις μεγάλας φιάλας μεταλλικού ύδατος Καυκάσου, μίαν δε ή δύο φοράς το υπόλειμμα του ποτηρίου του το έχυνε εις το πάτωμα. Επίσης έκαμεν εντύπωσιν εις τους ομιλούντας την ρωσσικήν ξένους διπλωμάτας το Γεωργιανόν «αξάν» του Στάλιν. Θα ενόμιζε κανείς ότι ξένος ωμίλει την ρωσσικήν γλώσσαν. Αλλά μεγαλυτέρα ήτο η έκπληξις των περισσοτέρων διπλωματών όταν είδον τον Στάλιν να εγείρεται από την έδραν του και να διασχίζη την αίθουσαν του θρόνου του Κρεμλίνου. Τον εφαντάζοντο μεγαλόσωμον, αθλητικού εξωτερικού άνδρα και έβλεπον εμπρός των έναν μικροκαμωμένον Γεωργιανόν. Μετά την εκφώνησιν του λόγου του ο Στάλιν εχαιρέτισε διά χειραψίας τους ξένους διπλωμάτας ομιλών εις την Ρωσσικήν, διότι δεν γνωρίζει ή δεν ημπορεί να ομιλήση ξένας γλώσσας. [Σημ. «Φ»: Ο Στάλιν, ως μαθητής ιερατικής σχολής μάλλον, όπως λέγεται, εγνώριζε να διαβάζει σε κάποιο βαθμό την ελληνική εκκλησιαστική γλώσσα, ενώ μαρτυρείται ότι ήξερε γερμανικά. Ασφαλώς ήταν κοντός, όπως κατά κανόνα είναι οι δικτάτορες, και επιπλέον το αριστερό του χέρι ήταν μισοκατεστραμμένο επειδή όταν ήταν μικρός τον είχε πατήσει κάρο, αλλά επέζησε.]

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Παρίσιοι, 7.- Ο απεσταλμένος του παρισινού «Χρόνου» [Les Temps] εις Γερμανίαν διαπιστώνει ότι ο εξοπλισμός του Ράιχ συντελείται με ρυθμόν εντατικώτατον.

ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ: Λονδίνον, 7.- Ο κ. Ουΐνστων Τσώρτσιλ εις άρθρον του εις την «Κυριακάτικην Εικονογραφημένην» [Σημ. «Φ»: Μάλλον πρόκειται για την Sunday Pictorial] τονίζει ότι σήμερον ο στρατός της Γαλλίας ημπορεί να χαρακτηρισθή ως ο καλλίτερος της Ευρώπης.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ: Νέα περίοδος ειρήνης. Πλήρης εξασφάλισις της Ελλάδος εκ της αγγλοϊταλικής συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή