Εντός των ημερών η απόφαση για δαπάνες που θα εξαιρούνται από το αφορολόγητο

Εντός των ημερών η απόφαση για δαπάνες που θα εξαιρούνται από το αφορολόγητο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, δηλαδή αυτές που δεν θα αναγνωρίζει η εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο δεν προσδιορίζεται ο χρόνος εφαρμογής της ηλεκτρονικής εφαρμογής βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει και πόσες χρειάζονται ακόμα.

Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται, περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Πάντως εκτός από τις εξαιρούμενες δαπάνες θα πρέπει να εκδοθούν και άλλες αποφάσεις και εγκύκλιοι που θα ορίζουν:

• Τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες Αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας.

• Τα θέματα ελέγχου και τον τρόπο επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες.

• Το ακριβές περιεχόμενο των στοιχείων που πρέπει να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, τη διαδικασία και την περιοδικότητα αποστολής αυτών των στοιχείων, καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες.

• Τη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.

• Τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της διαβίβασης και επεξεργασίας των στοιχείων των συναλλαγών, από τις τράπεζες προς τη ΓΓΔΕ.

• Το πρόγραμμα κληρώσεων (λοταρίες), όπως ενδεικτικά η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή