Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες προκαλούν… άνοια

Οι μεγάλες οδικές αρτηρίες προκαλούν… άνοια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά άνοιας.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, αναφέρει ότι το 11% των κρουσμάτων γεροντικής άνοιας που καταγράφεται σε πληθυσμούς που κατοικούν σε μικρή απόσταση από μεγάλες οδικές αρτηρίες μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων του Καναδά, επί 11 χρόνια, και σήμερα υποστηρίζουν ότι οι θόρυβοι που συνεπάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, όπως εξάλλου και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, μπορεί να ευθύνονται για τον σταδιακό εκφυλισμό του εγκεφάλου.

Οι Βρετανοί γεροντολόγοι επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα, αλλά το ζήτημα χρήζει περισσότερης μελέτης.

Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή γεροντικής άνοιας. Ωστόσο, τα αίτια της νόσου, που στην πραγματικότητα «κλέβει» τους ασθενείς από τις αναμνήσεις τους αλλά και από την ισχύ του εγκεφάλου τους, παραμένουν άγνωστα και η κατανόηση των επιστημόνων για τους μηχανισμούς της νόσου ελλιπής.

Ειδικότερα, για την έρευνά τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στην επαρχία του Οντάριο κατά την περίοδο 2001 – 2012.

Μέσα στην περίοδο της μελέτης διαγνώστηκαν 243.611 κρούσματα γεροντικής άνοιας, αλλά, όπως διαπιστώθηκε ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για αυτούς που διέμεναν σε μικρή απόσταση από το οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, ο κίνδυνος ήταν 7% μεγαλύτερος όταν διέμεναν σε απόσταση μικρότερη από 50 μέτρα από μείζονα οδική αρτηρία, 4% όταν διέμεναν σε απόσταση από 50 μέχρι 100 μέτρα και 2% όταν διέμεναν μεταξύ 101 – 200 μέτρων από μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα οι ειδικοί συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως να συνέβαλαν στην εμφάνιση της νόσου όπως είναι η ένδεια, η παχυσαρκία, τα επίπεδα μόρφωσης και το κάπνισμα.

Αλλά το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν περιορίζεται στην αύξηση του κινδύνου γεροντικής άνοιας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι τρία εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της εξωτερικής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που, όπως αποδεικνύεται, αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και αναπνευστικά προβλήματα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μελέτη υποδεικνύει μεν μία σχέση ανάμεσα στη γεροντική άνοια και την ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνει να την αποδείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή