Μετά τον Πειραιά, οι Κινέζοι επενδύουν στον ενεργειακό κλάδο

Μετά τον Πειραιά, οι Κινέζοι επενδύουν στον ενεργειακό κλάδο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 2016, στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της China Shenhua Group δρ Λινγκ Γουέν με το επιτελείο του. Η China Shenhua Group είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμπορίας άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως, με πωλήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία ύψους 62 δισ. ευρώ. Και είναι μία μόνον από τις κινεζικές επιχειρήσεις-μεγαθήρια που πραγματοποιούν επαφές αυτό το διάστημα στην Ελλάδα. Είναι όμως μάλλον η μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με κινεζικές διπλωματικές πηγές, ο δρ Λινγκ ενημέρωσε τον Κινέζο πρέσβη στην Ελλάδα Zου Ξιαολί για την επιχειρησιακή και διεθνή ανάπτυξη της China Shenhua και «εξέφρασε τη θέλησή του να κατανοήσει σε βάθος την ελληνική ενεργειακή αγορά και να προωθήσει συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις, όπως, για παράδειγμα, σε λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και σε άλλα έργα, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην «Κ».

Η σχέση με τη ΔΕΗ

Μερικές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του κ. Λινγκ στην Αθήνα, η China Machinery Engineering Corporation (CMEC) υπέγραφε σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων. Η αρχή θα γίνει με την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτης ΙΙ».

Εκείνες τις ημέρες, μια άλλη κινεζική εταιρεία, η State Grid, αποκτούσε το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ. To δεύτερο, μετά την Cosco στον Πειραιά, κύμα της κινεζικής οικονομικής διείσδυσης στην ελληνική οικονομία είχε αρχίσει.

Μετά τις υποδομές και την ενέργεια, σειρά παίρνουν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», οι τομείς διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, των τουριστικών υποδομών, της επιστημονικής καινοτομίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας, της αγοράς ακινήτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τις επόμενες εβδομάδες είναι προγραμματισμένη η έλευση κινεζικών επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα προς τον σκοπό αυτόν.

Η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη και στόχος της κινεζικής πλευράς είναι να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία για σημαντικό αριθμό μνημονίων συνεργασίας ή και συμβάσεων μεταξύ κινεζικών και ελληνικών ομίλων έως τον Σεπτέμβριο. Τότε, και με ευκαιρία το γεγονός πως η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η υπογραφή των παραπάνω συμφωνιών και να ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίησή τους. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Ζου Ξιαολί μιλάει για σημαντικό αριθμό κινεζικών εταιρειών που παρακολουθεί στενά επενδύσεις και έργα υποδομής στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως έχουν ήδη αναπτυχθεί και λειτουργούν χρηματοπιστωτικές δομές από τις οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν τέτοιες κινήσεις.

Τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές επιχειρήσεις από την Κίνα που επιχειρούν να διεθνοποιήσουν την δραστηριότητά τους βρίσκουν υποστήριξη προς τούτο σε χρηματοπιστωτικές δομές που έχει συγκροτήσει το Πεκίνο, όπως η Asia Infrastructure Investment Bank, η New Development Bank και το Silk Road Fund.

Ο ρόλος των τραπεζών

Οι ίδιες οι κινεζικές τράπεζες, και ειδικότερα η China Development Bank και η Export and Import Bank of China, αμφότερες με παρουσία και στην Ελλάδα, όπως και η Postal Savings Bank και η China’s Agricultural Development Bank, διαδραματίζουν πλέον κυρίαρχο ρόλο στο εξωτερικό.

Σημειώνεται πως η China Development Bank παρακολουθεί 900 έργα σε 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, τα οποία απαιτούν χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ενδεχόμενες νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή