Τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε η Airbnb μειώνουν τα έσοδά της

Τα αυστηρά κριτήρια που έθεσε η Airbnb μειώνουν τα έσοδά της

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες άνω των 400 εκατ. δολαρίων από μη πραγματοποιημένες κρατήσεις στο Λονδίνο αναμένεται να έχει η πλατφόρμα διασύνδεσης ιδιοκτητών κατοικιών και τουριστών Airbnb, λόγω της αυστηρότερης πολιτικής της για ανώτατο όριο διαμονής 90 διανυκτερεύσεων για ένα ολόκληρο σπίτι. Σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης καταλυμάτων AllTheRooms, και σε συνδυασμό με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στους Financial Τimes, καθίσταται φανερό το αυξανόμενο κόστος συμμόρφωσης της Airbnb με το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου. Το Λονδίνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Airbnb. Εκεί η εταιρεία παρακολουθεί στενά αυτούς που παρέχουν κατάλυμα, ώστε να αμβλύνει την επιρροή που ασκεί στην αγορά στέγης. Αντίστοιχα κινήθηκε η Airbnb και στο Αμστερνταμ, τη δέκατη μεγαλύτερή της αγορά, με κριτήριο τον αριθμό των προσφερόμενων καταλυμάτων.

Τι ακριβώς συνέβη;

Η Airbnb δεσμεύθηκε να θέσει ανώτατο όριο 90 ημέρες στις βραχείας διάρκειας ενοικιάσεις στις προαναφερθείσες μεγαλουπόλεις. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο διαμαρτύρονταν ότι είναι τόσο δημοφιλής και επικερδής η υπηρεσία που παρέχει η Αirbnb, ώστε πολλοί ιδιοκτήτες εκδιώκουν τους μόνιμους ενοικιαστές και χρησιμοποιούν το διαμέρισμά τους για τους εποχικούς. Σύμφωνα με έρευνες αμερικανικών οργανώσεων για την πρόσβαση σε στέγη στις 20 δημοφιλέστερες γειτονιές στο Μανχάταν και στο Μπρούκλιν για τα καταλύματα που χρησιμοποιούνται από την Aibnb, το μέσο ενοίκιο διπλασιάστηκε σε σύγκριση με ολόκληρη τη Νέα Υόρκη, από το 2011 έως το 2015. Στη Νέα Ορλεάνη το μέσο ενοίκιο για ένα ολόκληρο σπίτι στην Airbnb φθάνει τα 251 δολάρια ημερησίως, έναντι 26 δολαρίων για έναν μόνιμο ενοικιαστή. Στο Σαν Φρανσίσκο άλλη μελέτη βρήκε ότι οι γειτονιές με τις περισσότερες εξώσεις είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαμερισμάτων στην Airbnb.

Επιχειρηματικό μοντέλο

Εν τω μεταξύ, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα των Financial Times, σχεδόν το ένα τρίτο από την εξοικονόμηση χρημάτων, την οποία εξασφαλίζει η Airbnb στους ταξιδιώτες ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, προέρχεται από το επιχειρηματικό της μοντέλο και το πώς φορολογούνται οι δραστηριότητές της. Το ευνοϊκό φορολογικό της καθεστώς είναι προφανές στη βρετανική πρωτεύουσα, επειδή η νομοθεσία επιβάλλει πολύ μεγάλους φορολογικούς συντελεστές σε επαγγελματικά ακίνητα και υψηλό ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις. Εντούτοις, προβλέπει γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές για ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν δωμάτια στα σπίτια τους και για μικρές επιχειρήσεις. Στο Βερολίνο οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν πλήρως τη βραχύχρονη ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών, ενώ η Bαρκελώνη, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες της Airbnb, έχει επιβάλει αρκετά πρόστιμα στην πλατφόρμα. Η Νέα Υόρκη έχει προβλέψει αυστηρές κυρώσεις για να αποτρέψει τη μικρής διάρκειας διαμονή σε διαμερίσματα.

Σε ορισμένες πόλεις, όπου η Airbnb έχει εμπλακεί σε διενέξεις με τις ρυθμιστικές και δημοτικές αρχές, έχει αρχίσει να ελέγχει αυτούς που παρέχουν κατάλυμα. Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb πριν από λίγο καιρό ήταν αντίθετη με αυτήν την πρακτική. Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη και στο Σαν Φρανσίσκο η Airbnb αποφάσισε να μην επιτρέπει παρά μία μόνο καταχώριση καταλύματος ανά ιδιοκτήτη – αυτό πιθανώς να αποτρέψει φαινόμενα όπου επενδυτές διατηρούν κάποια καταλύματα και τα διαθέτουν για ενοικίαση μέσω της Airbnb. Τέτοιες περιπτώσεις είχαν γίνει αντικείμενο κριτικής από τους πολίτες και τις δημοτικές αρχές. Οι νέες ρυθμίσεις επί των διανυκτερεύσεων και της διαμονής επηρεάζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας, εφόσον μειώνουν την προσφερόμενη στέγη. Στο Λονδίνο το όριο των 90 ημερών για μία ολόκληρη κατοικία θα εφαρμοστεί από φέτος και εκτιμάται ότι θα μειώσει τις κρατήσεις κατά 30%. Χωρίς αυτό το όριο, οι κρατήσεις θα αυξάνονταν από 600 εκατ. δολάρια το 2016 σε 1,24 δισ. δολάρια το 2017. Ορισμένοι ταξιδιώτες θα αναζητήσουν άλλα καταλύματα της Airbnb ή πιθανώς θα αποχωρήσουν από την πλατφόρμα της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή