Δημόσιο το μεγαλύτερο φροντιστήριο γλωσσών

Δημόσιο το μεγαλύτερο φροντιστήριο γλωσσών

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διδάσκοντας… σχεδόν όλες τις γλώσσες του κόσμου, το μεγαλύτερο φροντιστήριο στην Ελλάδα είναι δημόσιο. Πρόκειται για το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο φέτος διδάσκονται 18 γλώσσες σε 2.105 σπουδαστές. Με πλεονέκτημα το υψηλό επίπεδο των καθηγητών και τα χαμηλά δίδακτρα, ο αριθμός των σπουδαστών του Διδασκαλείου από τη δεκαετία του 2000 έως και τώρα έχει φτάσει τις 50.000. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι αυξομειώσεις στους αριθμούς των σπουδαστών ανά γλώσσα αποτυπώνουν τις τάσεις μεταξύ των νέων για εκμάθηση γλωσσών χωρών με ανθηρές οικονομίες, ώστε να μεταναστεύσουν εκεί. Από την άλλη, καθώς απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, πολλοί είναι οι φοιτητές (του ΕΚΠΑ και άλλων ΑΕΙ/ΤΕΙ) που επιλέγουν να μάθουν μία γλώσσα –πλην των αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών που τις ξεκινούν στο σχολείο– ίσως για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσω του Erasmus. Αλλοι κάνουν απλώς το… κέφι τους. Ετσι, είναι εντυπωσιακό ότι η πλέον δημοφιλής γλώσσα από το 2001 έως τώρα είναι τα ισπανικά!

Ειδικότερα, το Διδασκαλείο συμπληρώνει φέτος 85 χρόνια λειτουργίας – ξεκίνησε το 1932 προσφέροντας μαθήματα αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο προϊστάμενός του Γιώργος Φλούδας, με την πάροδο των ετών προσετέθη η διδασκαλία των ιταλικών, των ισπανικών, των αραβικών, των ρωσικών. Φέτος διδάσκονται 18 γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά, ινδικά, ισπανικά, ιταλικά, κινεζικά, κορεατικά, νορβηγικά, ολλανδικά, περσικά, πορτογαλικά, ρωσικά, σέρβικα, σουηδικά, τουρκικά), αλλά το παλμαρέ του Διδασκαλείου περιλαμβάνει συνολικά 26 γλώσσες (ανά χρονιές έχουν διδαχθεί και αιθιοπικά, αλβανικά, βουλγαρικά, δανικά, ουγγρικά, ρουμανικά, τσέχικα και φινλανδικά), αφού ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί κάποια χρονιά να προστεθεί ή να μη διδαχθεί κάποια γλώσσα. Επίσης, το Διδασκαλείο προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα στη γλώσσα, τη μετάφραση, την ιατρική ορολογία και τη νομική ορολογία, ενώ υπάρχουν και εργαστήρια προφορικού λόγου.

Καθώς το Διδασκαλείο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, τα τελευταία χρόνια, όπως λέει ο κ. Φλούδας, αυξάνονται τόσο τα άτομα που ζητούν εντατικά μαθήματα σε μία γλώσσα, όσο και η ζήτηση σε μη «δημοφιλείς» γλώσσες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα ακαδημαϊκά έτη από το 2001 – 2002 έως και το τρέχον, η πλέον δημοφιλής γλώσσα είναι τα ισπανικά με 9.582 σπουδαστές. Η πρωτιά τους αποδίδεται στη δημοφιλία των ισπανικών ΑΕΙ, τα οποία οι Ελληνες φοιτητές επιλέγουν για να σπουδάσουν μέσω του προγράμματος Erasmus, αλλά και στο γεγονός ότι οι νέοι συνήθως δεν μαθαίνουν ισπανικά μέχρι να ολοκληρώσουν τη μέση εκπαίδευση. Ακολουθούν τα αγγλικά (με 9.243 σπουδαστές) και η τρίτη θέση των ιταλικών (με 6.224 σπουδαστές) αποδίδεται στους ίδιους λόγους που εξηγούν την πρωτιά των ισπανικών. Την πεντάδα συμπληρώνουν τα γερμανικά (4.868 σπουδαστές) και τα γαλλικά (4.174 σπουδαστές). Βέβαια, παρότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φοιτητών στις πιο δημοφιλείς γλώσσες της Ευρώπης διατηρείται στα ίδια επίπεδα, αύξηση καταγράφεται στα κινεζικά, τα αραβικά και τα ιαπωνικά.

Ωστόσο, το δημόσιο Διδασκαλείο λειτουργεί και με όρους αγοράς. Ενδεικτικά, το 2013 είχε σημαντική μείωση των σπουδαστών του, καθώς τότε έγιναν μεγάλες απεργίες κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του και το ίδρυμα δεν λειτούργησε το πρώτο τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους. Ετσι, ενώ το Διδασκαλείο το 2012 – 2013 είχε συνολικά 2.802 σπουδαστές, το 2013 – 2014 έχασε το 70%, και ο αριθμός έπεσε στους 842. Τα επόμενα χρόνια ακολουθεί ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα προ 2013 επίπεδα.

«Οπλα» του Διδασκαλείου; Εν μέσω κρίσης η προσοχή πέφτει στα χαμηλά δίδακτρα. Φέτος τα ετήσια δίδακτρα για δύο τρίωρα την εβδομάδα ξεκινούν από 300 ευρώ για τους φοιτητές του ΕΚΠΑ (330 ευρώ για φοιτητές άλλων ΑΕΙ/ΤΕΙ) και φτάνουν στα 450 ευρώ για τους άλλους ενδιαφερομένους. Τα δίδακτρα για τα ειδικά προγράμματα  (ένα τρίωρο/εβδομάδα) κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ, ενώ ειδικά για τις τάξεις που οδηγούν στη λήψη διπλώματος  (3 τρίωρα/εβδομάδα) σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά διαμορφώνονται από 450 έως 650 ευρώ. Ωστόσο, ο κ. Φλούδας εστιάζει και στους υψηλού επιπέδου διδάσκοντες: «Διδάσκουν συνολικά 80 άτομα, μόνιμο ειδικό ερευνητικό προσωπικό του ΕΚΠΑ και ωρομίσθιοι, όλοι κάτοχοι μεταπτυχιακών. Μην ξεχνάτε, είμαστε πανεπιστήμιο».

Εκπτώσεις και… δόσεις στα δίδακτρα

«Δίνεται έκπτωση 20% στα δίδακτρα των επιπλέον γλωσσών για όσους εγγραφούν σε περισσότερες από μία και δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής (e-banking) για όσους το επιθυμούν», ενημερώνει τους ενδιαφερομένους η ιστοσελίδα του Διδασκαλείου, με τον προϊστάμενό του Γιώργο Φλούδα να παρατηρεί στην «Κ» ότι προσφέρονται ατύπως δόσεις, ενώ υπάρχουν και… χρέη από προηγούμενες χρονιές. «Προσπαθούμε και διατηρούμε το επίπεδο υψηλό, χωρίς να μας επηρεάζει η οικονομική κρίση», λέει ο κ. Φλούδας. Οσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη μελέτη μιας ξένης γλώσσας, ενώ ήδη την κατέχουν σε κάποιο βαθμό, μπορούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις που οργανώνονται στο Διδασκαλείο, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδό τους, και στη συνέχεια να ενταχθούν στο αντίστοιχο τμήμα. Τα μαθήματα, τα οποία ξεκινούν τον Οκτώβριο και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται είτε στο κέντρο της Αθήνας (σε αίθουσες του ΕΚΠΑ στην Ιπποκράτους 7 και στη Σταδίου 5) είτε στην Πανεπιστημιούπολη. Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών χορηγεί βεβαίωση παρακολούθησης, καθώς και βεβαίωση σπουδών σε όσους ολοκληρώνουν επιτυχώς την παρακολούθηση της ξένης γλώσσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή