«Βόμβα» ένα πιθανό ναυάγιο στη Γενεύη

«Βόμβα» ένα πιθανό ναυάγιο στη Γενεύη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρίσιμη παράμετρος των εξελίξεων στο πολιτικό επίπεδο που έχει υποβαθμιστεί δραματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, απόδειξη του μεγάλου πολιτικού ελλείμματος, είναι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και γενικότερα οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό, ιστορικό κομματικό στέλεχος τόνιζε στην «Κ» ότι εάν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη έχουν δυσμενή εξέλιξη, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην κόλαση» γιατί δεν έχει καμία εμπειρία διαχείρισης τέτοιων θεμάτων, ταυτόχρονα όμως έχει και άγνοια κινδύνου για την επίδραση που θα έχει πιθανό ναυάγιο στη Γενεύη. Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, αλλά επειδή, πέραν των πιέσεων στην οικονομία, θα δεχθεί μεγάλη πίεση και στο Κυπριακό, υπάρχει η μικρή πιθανότητα εκλογές να γίνουν, όχι πια με επίκληση την πορεία της οικονομίας, αλλά με την επίκληση εθνικού θέματος, του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

Γενικότερα, όμως, ως προς το κλίμα που επικρατεί για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, άριστα πληροφορημένος κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε στην «Κ» ότι ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζει όλο και πιο πολύ τον κύκλο των καθημερινών συνομιλητών του. Καθόλου τυχαίο, προσθέτει, ότι στον πρωινό καφέ στο επίκεντρο βρίσκεται η επικοινωνία και όχι η παραγωγή πολιτικής. Το μεγάλο έλλειμμα όσον αφορά την παραγωγή πολιτικής αποδίδεται από την ίδια πηγή και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός βρίσκονται σε διαδικασία περισυλλογής ως προς το δέον γενέσθαι. Κατά τον ίδιο παράγοντα, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα σενάρια για το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που οι πιστωτές θα επιχειρήσουν να τον οδηγήσουν σε αδιέξοδο ή υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Μέσα του», σημειώνει ο κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «ωριμάζει η ιδέα ανανέωσης της εμπιστοσύνης του λαού, αλλά ακόμη δεν έχει προσδιορίσει ούτε το πώς ούτε το πότε».

Είναι προφανές ότι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκπονούνται διάφορα σενάρια ανάλογα με τις εξελίξεις, που ούτως ή άλλως προδιαγράφονται ζοφερές. Στην προσπάθειά του να οργανώσει καλύτερα την άμυνά του και την επικοινωνιακή πολιτική για το αμέσως επόμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σύσκεψη για το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ, της «Αυγής» και του ρ/σ Στο Κόκκινο, ενώ συζητείται και η βελτίωση της ΕΡΤ. Το καλό σενάριο πάντως για την κυβέρνηση είναι να πάει καλά το Κυπριακό, να κλείσει η αξιολόγηση, να απομακρυνθεί η πιθανότητα εκλογών και να έχει χρόνο η κυβέρνηση να ξαναμπεί στο παιχνίδι των θετικών εντυπώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή