Επί τάπητος ο «χάρτης» των Μουντιάλ

Επί τάπητος ο «χάρτης» των Μουντιάλ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ζυρίχη κρίνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η μελλοντική μορφή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, καθώς το Συμβούλιο της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIFA), μεταξύ άλλων, θα αποφασίσει στις 9 και 10 Ιανουαρίου εάν η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει συμμετοχή 32 ομάδων, όπως σήμερα, ή θα επεκταθεί σε 40 ή 48 ομάδες από το 2026 και μετά.

Η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διοργάνωση-μαμούθ αποτελεί προεκλογική δέσμευση του νέου προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Λιγότερο από 12 μήνες από την εκλογή του στο ύπατο ποδοσφαιρικό αξίωμα, ο Ελβετοϊταλός παράγοντας θα θέσει την πρότασή του στο ανώτατο όργανο της ομοσπονδίας.

Τέσσερις είναι οι προτάσεις που θα τεθούν σε συζήτηση και πιθανότατα σε ψηφοφορία. Η μία αφορά τη διατήρηση των τελικών φάσεων του Μουντιάλ ως έχουν, με οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας και με νοκ άουτ αγώνες στη συνέχεια. Η δεύτερη προβλέπει αυτό που είχε υποσχεθεί στο εκλογικό του μανιφέστο ο κ. Ινφαντίνο, δηλαδή την επέκταση της διοργάνωσης στις 40 ομάδες

Οι άλλες δύο αποτελούν πρόταση των μικρότερων χωρών, που έχουν και τις περισσότερες ψήφους στη διεθνή ομοσπονδία, δηλαδή την αύξηση των φιναλίστ του θεσμού στις 48 χώρες. Η μία αφορά τη διενέργεια 16 προκριματικών πλέι οφ πριν από τη φάση των ομίλων.

Δηλαδή στους «32» θα περνούν χωρίς αγώνες οι καλύτερες 16 ομάδες με βάση τη βαθμολογία της FIFA, και οι υπόλοιπες 32 θα δίνουν αγώνες νοκ άουτ (με διαχωρισμό στην κλήρωση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων) για τις υπόλοιπες 16 θέσεις στους οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας.

Η άλλη πρόταση με 48 ομάδες είναι ακόμη πιο ρηξικέλευθη, καθώς προβλέπει τη σύσταση 16 ομίλων με τρεις ομάδες ο καθένας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι κάθε μία από τις 48 φιναλίστ θα έχει τουλάχιστον δύο αγώνες να δώσει στα τελικά της διοργάνωσης. Βεβαίως, μόνο η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου θα περνάει στα νοκ άουτ (φάση των «16»).

Η επέκταση των τελικών του Μουντιάλ σε 48 ομάδες φέρεται να έχει πολλές ψήφους μέσα στο συμβούλιο, αλλά εκτός του σώματος αυτού κυριαρχούν οι αντιδράσεις για το… υπερβολικό «φούσκωμα» της διοργάνωσης.

Πριν από μερικές ημέρες ο κ. Ινφαντίνο δήλωσε περιχαρής ότι οι εθνικές ομοσπονδίες τάσσονται αναφανδόν υπέρ της επέκτασης στις 48 ομάδες, ενώ πληροφορίες από το περιβάλλον του κάνουν λόγο για μια νέα πρόταση που θα συνδυάζει τις δύο ιδέες για 48 ομάδες.

Δηλαδή θα αφορά 16 ομίλους των τριών από τις οποίες θα αποκλείεται μόνο η μία, και οι υπόλοιπες 32 θα συνεχίζουν σε νοκ άουτ αναμετρήσεις. Θα πρόκειται για μια ατελείωτη διοργάνωση 80 αγώνων επί ενάμιση μήνα, από τους 64 που έχει σήμερα σε 31 ημέρες.

Η πληροφορία αυτή έκανε πολλούς –κυρίως από τις μεγάλες χώρες– να διαμαρτυρηθούν για τη διοργάνωση-τέρας που ετοιμάζεται με στήριξη από τις μικρότερες χώρες-μέλη της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η κριτική δεν εστιάζεται μόνο στο τεράστιο κόστος που θα συνεπάγεται για τους διοργανωτές κάθε Μουντιάλ η φιλοξενία και ασφάλεια των 48 ομάδων και η διεξαγωγή περισσότερων αγώνων σε περισσότερα γήπεδα για περισσότερο καιρό, αλλά και στο ότι έτσι είτε θα δημιουργηθούν πολλοί αδιάφοροι αγώνες στους ομίλους είτε θα είναι ευκολότερο να συμφωνηθεί μεταξύ των αντιπάλων της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου το αποτέλεσμα που θα βολεύει και τους δύο. Πλήττονται συνεπώς και ο ανταγωνισμός και η διαφάνεια της διοργάνωσης.

«Οι πολιτικοί και εμπορικοί σκοποί δεν είναι δυνατόν να αποτελούν την αποκλειστική προτεραιότητα στο ποδόσφαιρο», ήταν το επικριτικό σχόλιο του ηγέτη του Συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), Καρλ-Χάιντζ Ρουμενίγκε.

Ανησυχίες υπάρχουν και μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που έχουν τα δικαιώματα των Μουντιάλ, αφού μπορεί να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της διοργάνωσης και να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που ίσως είναι δυσχερές να μεταδοθεί σωστά τηλεοπτικώς.

Το Συμβούλιο της FIFA, που θα αποφασίσει, απαρτίζεται από 37 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης. Ο συμπατριώτης του Κωστάκης Κουτσοκούμνης (πρόεδρος της κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και εντεταλμένος της FIFA στην Ελλάδα) θα είναι υποψήφιος τον Απρίλιο για μία θέση στο Συμβούλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή