Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής «μπλοκάρει» ξανά την Ευρώπη

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής «μπλοκάρει» ξανά την Ευρώπη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Γκαμπόν, χώρα της κεντροδυτικής Αφρικής, διεξάγεται το φετινό Κύπελλο Εθνών ή Kόπα Αφρικα, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Το Κύπελλο Εθνών διαχρονικά αποτελεί μια «δοκιμασία» για πολλές ευρωπαϊκές ομάδες, δεδομένου ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου και αρκετοί σύλλογοι αναγκάζονται να στερηθούν τις υπηρεσίες των ποδοσφαιριστών τους για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολλές ελληνικές ομάδες αντιμετωπίζουν επίσης αγωνιστικά προβλήματα καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα θα συμμετάσχουν στο Κύπελλο Εθνών.

Από τον Παναθηναϊκό απουσιάζουν οι Κουλιμπαλί, Γουακάσο και Εμποκού, που εκπροσωπούν το Μάλι, την Γκάνα και το Κονγκό αντίστοιχα. Από τον Ολυμπιακό, Ρομαό και Ντα Κόστα βρίσκονται στην αποστολή του Τόνγκο και του Μαρόκο. Ο Παναιτωλικός χάνει έναν εκ των ποιοτικότερων ποδοσφαιριστών του, τον διεθνή Αιγύπτιο Αμρ Γουάρντα. Προβλήματα ενδέχεται να έχει και ο Λεβαδειακός με τη συμμετοχή των Τόνι Σίλβα και Ζεζίνιο στη Γουινέα-Μπισάου.

Ως προς τη γενικότερη δομή της διοργάνωσης, αξίζει να σημειωθεί πως ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί στη Λιβύη, ωστόσο η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Αφρικής πήρε τη διοργάνωση από τη χώρα το 2014, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης. Οι 16 συμμετέχουσες ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους των τεσσάρων και την πρόκριση στην επόμενη φάση παίρνουν οι δύο πρώτες κάθε ομίλου για να δημιουργηθεί η προημιτελική φάση. Στη συνέχεια διεξάγονται αγώνες νοκ άουτ μέχρι τον τελικό της 5ης Φεβρουαρίου, ενώ είναι προγραμματισμένος και ο αγώνας της τρίτης θέσης για τις ομάδες που θα αποκλειστούν στα ημιτελικά.

Στις σημαντικότερες απουσίες ικανών ποδοσφαιριστών από τη διοργάνωση συμπεριλαμβάνονται ο Αλγερινός Σοφιάν Φενγκουλί, ο Μαροκινός Χακίμ Ζίγεχ και ο Αιγύπτιος επιθετικός Μπασέμ Μόρσι.

Στις ομάδες που έχουν τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές, κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει η Σενεγάλη με τη συμμετοχή του Μανέ της Λίβερπουλ, του Κουλιμπαλί της Νάπολι και του Κουγιατέ της Γουέστ Χάμ. Ο μεγάλος σταρ της διοργάνωσης, βεβαίως, είναι ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2016 Πιερ Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ της Ντόρτμουντ, που θα είναι ο αρχηγός της διοργανώτριας χώρας, Γκαμπόν. Οι γηπεδούχοι παίζουν και το εναρκτήριο παιχνίδι του τουρνουά στις 14 Ιανουαρίου με αντίπαλο τη Γουινέα-Μπισάου.

Τέσσερα γήπεδα σε τέσσερις πόλεις θα υποδεχθούν τους αγώνες του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Το μικρότερο, χωρητικότητας 20.000 θεατών, βρίσκεται στην πόλη Ογιέμ και το μεγαλύτερο γήπεδο, χωρητικότητας 40.000 θεατών, που θα φιλοξενήσει και τον τελικό, είναι στην πρωτεύουσα της χώρας Λιμπρβίλ.

Αναλυτικά οι όμιλοι: Α΄: Γκαμπόν, Καμερούν, Γουινέα-Μπισάου, Μπουρκίνα Φάσο. Β΄: Αλγερία, Τυνησία, Σενεγάλη, Ζιμπάμπουε. Γ΄: Ακτή Ελεφαντοστού, Κονγκό, Τόγκο, Μαρόκο. Δ΄: Γκάνα, Μάλι, Αίγυπτος, Ουγκάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή