Ολοι στη θέση των μισθωτών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτύρονται και έχουν δίκιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι μικροί επιχειρηματίες (οι μεγαλύτεροι είναι πάντοτε σιωπηλοί) για τα «νέα» χαράτσια που τους ρίχνει η πολιτεία μέσω του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Η αλήθεια, ανεξαρτήτως των μεταβολών που εισάγονται με το πλαίσιο Κατρούγκαλου, είναι ότι μια σπουδαία συνιστώσα της κοινωνίας μας ανακαλύπτει τώρα το υπερβολικό βάρος που πέφτει και πάντοτε έπεφτε στις πλάτες των μισθωτών. Ανακαλύπτουν τώρα το τεράστιο κόστος που επιβάλλει σε μέρος των πολιτών του το κράτος. Ας θυμίσω λοιπόν το κόστος του κράτους για έναν μισθωτό, ώστε να θυμηθούμε όλοι μαζί πού βρίσκεται το μεγαλύτερο, μαζί με δυο-τρία άλλα, από τα εμπόδια που συναντάμε στην προσπάθεια να ξυπνήσουμε την οικονομία μας και να προσαρμόσουμε την κοινωνία μας στα διεθνή δεδομένα.

Εστω ότι ο τραπεζικός λογαριασμός μισθωτού θα πιστωθεί με 1.000 ευρώ. Αυτή είναι η Καθαρή Αμοιβή. Προκύπτει όμως αυτή αφού προηγουμένως έχουν πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης, οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου μας μισθωτού και, τέλος, οι εισφορές που πρέπει να πληρώσει ο εργοδότης του. Ολο αυτό μαζί, το κόστος εργασίας ή αλλιώς πόσα χρήματα πρέπει να πληρωθούν για να χρησιμοποιήσει μια επιχείρηση τη δουλειά ενός μισθωτού που θα δει στον λογαριασμό του 1.000 ευρώ, ανέρχεται σε 1.600 και κάτι ευρώ. Επομένως, για να πάρει ένα χιλιάρικο ο μισθωτός μας, πρέπει να δουλέψει 60% περισσότερο, ώστε να καλύψει πλήρως το κόστος «του». Αν το πάρουμε αντίστροφα, ο εργαζόμενος βάζει στην τσέπη το 62% των χρημάτων που δαπανά η επιχείρηση για να ενοικιάσει τις ικανότητές του, ενώ το υπόλοιπο 38% είναι το ποσό που πληρώνουν επιχείρηση και εργαζόμενος στο κράτος.

Δεν τελειώνουμε εκεί, όμως! Λογικά υποθέτουμε ότι ο εργαζόμενός μας θα δαπανήσει όλο το ποσό για να συντηρηθεί ο ίδιος και η οικογένειά του. Ξοδεύοντας, το χιλιάρικο αποκτά μια αξία 800 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 200 θα πάνε, ως ΦΠΑ, στο κράτος. Επομένως, η πραγματική αμοιβή του μισθωτού πέφτει κι άλλο. Τελικά ο μισθωτός «δημιουργεί» εισόδημα 1.600 αλλά απολαμβάνει μόνον τα 800 ευρώ απ’ αυτά, δηλαδή τα μισά.

Προσέρχονται στην πραγματικότητα των μισθωτών οι πολλές ομάδες των συμπολιτών που ασφαλίζονταν με ειδικό τρόπο, κατά τεκμήριο φθηνότερα. Επιπλέον, οι ίδιες αυτές ομάδες συμπολιτών και συμφορολογουμένων είχαν περισσότερες ευκαιρίες να θεωρούν ότι κάποια εισοδήματά τους δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια δήλωση φορολογικής εκκαθάρισης. Στην πράξη όμως το πρόβλημα παραμένει το κράτος με την έννοια του υπερβολικού κόστους, της σοβαρής σπατάλης πόρων και της πάντοτε μεγάλης διαφθοράς. Ισως τελικά ο κ. Κατρούγκαλος, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και τα άλλα παιδιά να γίνουν χρήσιμοι επειδή θα αποκαλυφθεί αυτή η απλή η αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή