Να μεγιστοποιήσουμε τις προοπτικές

Να μεγιστοποιήσουμε τις προοπτικές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς πηγαίνουμε στη Γενεύη η Κύπρος έχει μπροστά της πολλά προβλήματα και λιγότερες προοπτικές. Προοπτικές που περιορίζονται ακόμα περισσότερο λόγω των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή μας, των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού σε σειρά ζητημάτων, και της πολυδιάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο.

Παρ’ όλα αυτά, η δική μας ευθύνη έναντι του λαού είναι να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και να μεγιστοποιήσουμε τις προοπτικές.

Το Κυπριακό είναι προφανές ότι εισέρχεται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση. Η εξαγγελία του κ. Ερντογάν για συμμετοχή στην πολυμερή συνάντηση στη Γενεύη και οι τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στη Βουλή των Ελλήνων στέλνουν το μήνυμα ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει κατά πολύ. Μπαίνουμε σε αυτή την κρίσιμη φάση με προσδοκίες αλλά και ανησυχίες αναφορικά με τα αποτελέσματα.

Η προσδοκία μας είναι να πειστεί η Τουρκία ότι θα αποβεί και προς το συμφέρον της μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και πλαίσιο. Θα πρέπει η Τουρκία να κατανοήσει ότι οι ενεργειακοί και γενικότεροι σχεδιασμοί της θα διευκολυνθούν από την επίτευξη μιας σωστής λύσης στο Κυπριακό.

Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο χρειάζεται να εμμένουμε στις συμφωνημένες αρχές λύσης και να είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Να αξιοποιήσουμε όλους εκείνους στη διεθνή κοινότητα που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά. Να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωμένοι, παραμένοντας προσηλωμένοι στη λύση δικοινοτικής, διζωνικής λύσης, με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Στον αντίποδα, υπάρχει ο κίνδυνος η Τουρκία, με τη στήριξη των ισχυρών της φίλων στη διεθνή κοινότητα, να επιχειρήσει την επιβολή λύσης με απαράδεκτες πρόνοιες. Να επιχειρήσει, προβάλλοντας εκβιαστικά διλήμματα, να επιβάλει λύση που θα της επιτρέπει την άσκηση ελέγχου στο νησί.

Από τη δική μας πλευρά, επιβάλλεται να ξεκαθαρίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν πρέπει οι φόβοι μας να μας οδηγήσουν σε τερματισμό της διαδικασίας. Αναλύοντας τα θετικά που θα προκύψουν από σωστή λύση (απελευθέρωση, επανένωση, ειρήνη, δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, ομαλή αξιοποίηση ενεργειακού πλούτου και ευημερία για όλους) και συνυπολογίζοντας τα αρνητικά από τη μη λύση (αίσθημα ανασφάλειας, αστάθεια, διολίσθηση προς τη διχοτόμηση ή ακόμη χειρότερα προσάρτηση), χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σ’ αυτή την προσπάθεια. Αυτό θα πράξει το ΑΚΕΛ ως κόμμα πατριωτικό.

Επιγραμματικά αναφέρομαι στα εναπομείναντα κεφάλαια που θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικά για την επίτευξη συμφωνίας.

Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και μόνιμη παραμονή στρατευμάτων στο νησί. Οι τουρκικές εγγυήσεις χρειάζεται να αντικατασταθούν από ένα προσωρινό σύστημα ασφαλείας, στη βάση της πρότασης του κ. Αναστασιάδη, ενώ πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Επίσης, χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό, το περιουσιακό και την εκτελεστική εξουσία.

Καταληκτικά να πω, πως σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, οι προοπτικές αξιοποίησής τους είναι απείρως καλύτερες με λύση.

Αν θέλουμε η Κύπρος και ο κυπριακός λαός να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, χρειάζεται να εργαστούμε για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

*Ο κ. Αντρος Κυπριανού είναι γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή