Μεγάλη απόσταση από Ευρωπαίους, αλλά και το Ταμείο

Μεγάλη απόσταση από Ευρωπαίους, αλλά και το Ταμείο

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο νέος χρόνος βρήκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης παγωμένες. Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια για επανεκκίνηση τους, ενώ κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο Ιανουάριος αναμένεται να είναι γενικότερα κρίσιμος μήνας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

Πρώτη ημερομηνία-σταθμός θα είναι αυτή του ΕuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Την τελευταία φορά που βρίσκονταν οι θεσμοί στην Αθήνα, η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν πολύ μικρή, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα αξιωματούχοι των δανειστών να αναρωτιούνται γιατί βρέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο EuroWorking Group θα επιχειρηθεί να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, θέτοντας τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, καθώς ο σκοπός είναι να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, η οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Εurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου. Οι απαισιόδοξοι των Βρυξελλών, ωστόσο, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του μήνα δεν θα έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος για την επιστροφή των θεσμών, καθώς η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και των ίδιων των θεσμών, παραμένει μεγάλη.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την απόσταση των θεσμών με την ελληνική πλευρά, αυτή εντοπίζεται σε δύο τομείς. Στο δημοσιονομικό κενό που έχει προκύψει για το 2018 και στο ποιος θα είναι ο τρόπος που θα καλυφθεί, δηλαδή πού θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει περικοπές, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας στον τομέα των εργασιακών, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος ειδικά στο θέμα που αφορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Διαφωνία

Από την άλλη, το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει γεφυρωθεί. Από τη μια, το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα είναι εφικτός και ζητάει –ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα– από την Αθήνα να λάβει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) που θα εξασφαλίζουν το υψηλό πλεόνασμα που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Συγχρόνως, το Ταμείο θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση του αφορολογήτου, καθώς για το ΔΝΤ το βάρος της φορολογίας το σηκώνουν οι λίγοι, αλλά και να γίνει περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Τα παραπάνω δύο μέτρα είναι απαραίτητα για το ΔΝΤ έτσι ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ακόμη και αν η ελληνική πλευρά δεχθεί να δεσμευθεί από τώρα για μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 – 2020, μετά τη λήξη του προγράμματος, αυτά δεν θα μπορούσαν να είναι η επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» που ισχύει μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Το Ταμείο τονίζει ότι οι οριζόντιες περικοπές που προβλέπονται στον «κόφτη» βλάπτουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη και, παρόλο που συμφώνησε να γίνει κάτι τέτοιο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018, δεν θα δεχθεί την επέκταση αυτού του μέτρου και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επαφές

Αυτό που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες είναι σειρά επαφών σε μορφή τηλεδιασκέψεων, ώστε να αποφασιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Ας σημειωθεί ότι μετά την επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και την παραδοχή του λάθος χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά τις παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, τα βραχυπρόθεσμα «ξεπάγωσαν».

Ωστόσο, το επίσημο «ξεπάγωμα» θα γίνει κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η οποία αναμένεται κάποια στιγμή πριν από το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου. Χωρίς, βεβαίως, τίποτα να θεωρείται δεδομένο εκ των προτέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή