Φλόριντα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ένοπλο βετεράνο του Ιράκ

Φλόριντα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ένοπλο βετεράνο του Ιράκ

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον δράστη της ένοπλης επίθεσης στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ στην Φλόριντα, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε 5 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές που πιστεύουν ότι έδρασε μόνος του.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που βαραίνουν τον Εστεμπάν Σαντιάγκο είναι αυτή της άσκησης πράξης βίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, της χρήσης όπλου για διάπραξη βίαιου εγκλήματος και πρόκλησης θανάτου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Σαντιάγκο, ένας πρώην στρατιώτης της Εθνοφρουράς ηλικίας 26 ετών, ανακρίθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ερευνητές που δεν αποκλείουν σήμερα κανένα σενάριο, αναφορικά με τα κίνητρά του, περιλαμβανομένης της τρομοκρατίας. Ο Σαντιάγκο θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Φορτ Λόντερντεϊλ τη Δευτέρα.

«Ολοκληρώσαμε την ανάκριση του υπόπτου, που παραμένει υπό κράτηση στην φυλακή της κομητείας του Μπρόουαρντ» δήλωσε ο Τζορτζ Πάιρο, πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει τις έρευνες, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

«Πήραμε κατάθεση από περίπου 175 αυτόπτες μάρτυρες, έχουμε στην κατοχή μας βίντεο, έχουμε συλλέξει στοιχεία από το σημείο της επίθεσης και συνεχίζουμε να ερευνάμε κάθε πιθανό σενάριο. Δεν αποκλείουμε τίποτα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Προς το παρόν συνεχίζουμε να εξετάζουμε το σενάριο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ως ενδεχόμενο κίνητρο αυτής της επίθεσης».

Ο βετεράνος του πολέμου του Ιράκ προφανώς επέλεξε να ταξιδέψει στην Φλόριντα για να διαπράξει την επίθεσή του, είπαν επίσης οι αρχές.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, ο Εστεμπάν Σαντιάγκο ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται αναφορικά με το όπλο του, καθώς τοποθέτησε το ημιαυτόματο περίστροφο 9mm στην αποσκευή που παρέδωσε, κάτι που είναι νόμιμο στις ΗΠΑ. Έφθασε στο Φορτ Λόντερντεϊλ από την πόλη Ανκορέιτζ της Αλάσκας κι άρχισε να πυροβολεί στην ζώνη παραλαβής αποσκευών μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο.

«Ο Σαντιάγκο είχε τρομοκρατικές σκέψεις και πίστευε ότι είχε επηρεαστεί από το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Άνκορεϊτζ, Κρις Τόλεϊ.

Ο Μάρλιν Ρίτζμαν, επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Άνκορατζ της Αλάσκας, δήλωσε ότι ο Σαντιάγο είχε παρουσιαστεί στο γραφείο τον Νοέμβριο, συμπεριφερόμενος αλλόκοτα. Τότε τον παρέδωσαν στην αστυνομία, η οποία τον οδήγησε σε κλινική για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

Ο 26χρονος είχε πει στους πράκτορες του FBI ότι μια αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο ψυχιατρικός έλεγχος του Σαντιάγο οι αρχές είχαν κατάσχει το όπλο του, όμως του το επέστρεψαν τον προηγούμενο μήνα, όπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Άνκορατζ Κρις Τόλεϊ, αν και πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Σαντιάγο χρησιμοποίησε αυτό το όπλο στην επίθεση της Παρασκευής.

Αξιωματούχοι του Άνκορατζ επεσήμαναν ότι το όπλο επεστράφη στον δράστη, διότι κρίθηκε ότι δεν είναι ψυχικά ασθενής.

Ο άνδρας δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία λίστα προσώπων απαγόρευσης πτήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας και προφανώς δεν διαπληκτίστηκε με κανέναν άλλο επιβάτη πριν από την επίθεση.

«Φαίνεται πως ο ένοπλος έδρασε μόνος, όμως όπως είπα, βρισκόμαστε στην αρχή της έρευνας» τόνισε ο πράκτορας του FBI.

Την ίδια ώρα ο σερίφης της κομητείας του Μπρόουαρντ, Σκοτ Ίσραελ, έκανε γνωστό ότι οι αστυνομικοί χρειάστηκαν περίπου 70 με 80 δευτερόλεπτα προτού έλθουν σε επαφή με τον δράστη μετά τον πρώτο πυροβολισμό. Εκείνος δεν προσπάθησε να διαφύγει.

«Το πρόσωπο που πάσχει από μια σοβαρή ψυχική ασθένεια ή είναι ένας μοναχικός λύκος είναι αποφασισμένο να διαπράξει ειδεχθείς και αποτρόπαιες ενέργειες, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν μπορούν να κάνουν πολλά» εξήγησε ο σερίφης.

«Το σημαντικότερο είναι να επέμβουμε προκειμένου να περιορίσουμε την απώλεια ζωών».

Η αστυνομία επιπλέον αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των τραυματιών: χθες είχε κάνει λόγο για 8 τραυματίες, σήμερα ανακοινώθηκε ο τραυματισμός 6 ανθρώπων, τρεις εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον σερίφη.

Φλόριντα: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ένοπλο βετεράνο του Ιράκ-1

Ο Σαντιάγο, που έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και λίγους μήνες νωρίτερα είχε παρουσιαστεί σε ένα γραφείο του FBI συμπεριφερόμενος αλλόκοτα, έφτασε στο Φορτ Λόντερντεϊλ λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) από την Αλάσκα, σύμφωνα με τις αρχές. Τότε έβγαλε το εννέα χιλιοστών όπλο του από τη βαλίτσα του, που είχε περάσει από τον έλεγχο του αεροδρομίου, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Τοπικός αξιωματούχος της αστυνομίας ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ο Σαντιάγο πήγε σε μια τουαλέτα για να γεμίσει το όπλο του και όταν βγήκε άρχισε να πυροβολεί. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ότι σταμάτησε μόνο όταν του τέλειωσαν οι σφαίρες, οπότε και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από το κινητό τηλέφωνο ενός αυτόπτη μάρτυρα δείχνει τους ταξιδιώτες να γονατίζουν και να σπεύδουν να βοηθήσουν τα θύματα του δράστη που κείτονται στο πάτωμα, δίπλα από ένα καρουσέλ. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα φαίνονται αιμόφυρτα, με τραύματα στο κεφάλι.

Ο δράστης, που φορούσε ένα μπλουζάκι Star Wars, παρέμεινε σιωπηλός καθόλη τη διάρκεια του περιστατικού, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκτός από τους πέντε νεκρούς, οκτώ ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα πυρά του Σαντιάγο, ενώ δεκάδες ακόμη έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία καθώς έχουν μώλωπες ή έχουν υποστεί κατάγματα.

Σύμφωνα με τον Πίρο, ο Σαντιάγο είχε παρουσιαστεί στο γραφείο του FBI στο Άνκορατζ της Αλάσκας τον Νοέμβριο, συμπεριφερόμενος αλλόκοτα. Τότε τον παρέδωσαν στην αστυνομία, η οποία τον οδήγησε σε κλινική για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

Ο 26χρονος είχε πει στους πράκτορες του FBI ότι μια αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο του Ισλαμικού Κράτους.

Τα όπλα επιτρέπονται στα αεροπλάνα στις ΗΠΑ και είναι κάτι συνηθισμένο, με την προϋπόθεση ότι οι κάτοχοί τους να κρατούν κλειδωμένα σε μια σκληρή θήκη και τα περνούν από τον έλεγχο των αποσκευών. Οι σφαίρες απαγορεύεται να μεταφέρονται στις αποσκευές χειρός, όμως επιτρέπονται στις βαλίτσες που περνούν από έλεγχο.

 

Ο πρώην εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέτσερ, που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο αεροδρόμιο επιβεβαίωσε το γεγονός μέσω Twitter.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή