Προβληματισμένοι Ερντογάν και Ακιντζί για τη Γενεύη

Προβληματισμένοι Ερντογάν και Ακιντζί για τη Γενεύη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονο προβληματισμό μεταβαίνουν οι τουρκικές και τουρκοκυπριακές αντιπροσωπείες στην Γενεύη για την διάσκεψη που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο για το μέλλον της Κύπρου.

Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία εκφράζουν ελπίδες για ένα «καλό αποτέλεσμα» στην Γενεύη. Την ίδια στιγμή, εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τις τελευταίες τοποθετήσεις της ε/κ πλευράς και της Αθήνας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η Άγκυρα άφησε να διαρρεύσει η είδηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην Διάσκεψη της Γενεύης.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Ερντογάν, στην εν λόγω κρίσιμη συνάντηση την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ολοκληρώνει ένα ιστορικό ταξίδι στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Για ποιο λόγο, ο ισχυρός πολιτικός άνδρας επιλέγει να παραμείνει στην Άγκυρα την στιγμή που κρίνεται το μέλλον της Κύπρου;

«Στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επιβάλλουν την παραμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα», επισήμαναν στην «Κ» καλά ενημερωμένες πηγές από τον κύκλο του τουρκικού προεδρικού μεγάρου. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές δεν διστάζουν να αναφερθούν στον αρνητικό αντίκτυπο που προκάλεσαν στην Άγκυρα τα πρόσφατα μηνύματα της Λευκωσίας και της Αθήνας σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων και των άλλων πτυχών του Κυπριακού.

Ο προβληματισμός της Άγκυρας

Η Άγκυρα προβληματίζεται για το μέλλον του συστήματος των εγγυήσεων και πλέον δεν νοιώθει την ανάγκη να αποκρύψει τον εν λόγω προβληματισμό. Από την δική της οπτική γωνία, τα μηνύματα περί κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Κύπρο πουθενά την Κύπρο εφόσον η Τουρκία και η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσονται υπέρ της παραμονής του τουρκικού στρατού στο νησί μετά την λύση.

«Η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και η Αθήνα κατέβαλλαν κάθε είδους προσπάθεια για να τορπιλίσουν την Διάσκεψη της Γενεύης πριν καν αυτή ξεκινήσει», επεσήμανε στην Κ πηγή από το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο την νύχτα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την πηγή μας, στην Γενεύη δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων. Αντιθέτως, οι δυο πλευρές καλούνται να «εφεύρουν» μια συμβιβαστική λύση που θα ικανοποιήσει ταυτοχρόνως την ελληνική και την τουρκική πλευρά. Σε αυτό το σημείο, η Άγκυρα υπογραμμίζει την σημασία της ελληνοτουρκικής ισορροπίας και της «μοιρασιάς» που θα διενεργηθεί στην περίπτωση της Κύπρου.

Παρόλα αυτά, οι τουρκικές πηγές δεν αποκλείουν «ένα θετικό αποτέλεσμα στην Γενεύη» έχοντας ως βάση το σκεπτικό ότι «ακόμη και εάν δεν επέλθει η τελική λύση στην Γενεύη, η διάσκεψη ενδέχεται να αποτελέσει ενδιάμεσο βήμα για την Κύπρο».

Ο προβληματισμός του Ακιντζί

Τον προβληματισμό της Άγκυρας συμμερίζεται και η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί, η οποία το βράδυ του Σαββάτου ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από τα Κατεχόμενα με προορισμό την Γενεύη, στις δέκα η ώρα το πρωί (ώρα Κύπρου).

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αποδίδοντας σημασία στον προβληματισμό της Άγκυρας, υπογραμμίζει την σημασία επίτευξης μιας «συμβιβαστικής συμφωνίας» στη Γενεύη όσον αφορά τα κεφάλαια του εδαφικού και των εγγυήσεων.

Επίσης, η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπογραμμίζει την σημασία των χρονικών περιθωρίων που στενεύουν «απειλητικά» για την Κύπρο.

Σε στενή παρακολούθηση η τουρκοκυπριακή Δεξιά

Η τουρκοκυπριακή Δεξιά παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Δυο ηγέτες της τουρκοκυπριακή Δεξιάς παράταξης, ο Χιουσεγίν Όζγκιουρκιουν και ο Σερντάρ Ντενκτάς, θα παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις στην Γενεύη για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Οι δυο ηγέτες επιμένουν στην υπεράσπιση των πάγιων διεκδικήσεων της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου και η εθνικιστική μερίδα της τ/κ Δεξιάς θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να αναδυθεί στην επικαιρότητα και να συζητηθεί διεξοδικά το ενδεχόμενο της υιοθέτησης του «μοντέλου του Γιβραλτάρ» για την «ΤΔΒΚ». Η «Κ» πληροφορείται ότι σύμφωνα με αυτές τις μερίδες της τ/κ Δεξιάς, η Άγκυρα έχει αποστείλει προ πολλού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου την οδηγία για την μελέτη εναλλακτικών σεναρίων για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή