Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα – νέα επιδείνωση από Τετάρτη

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα – νέα επιδείνωση από Τετάρτη

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα συνεχιστούν τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά. Αυτή τη στιγμή, χιονόπτωση παρατηρείται στα βόρεια προάστια των Αθηνών.

Ειδικότερα, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη αναμένονται χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στην Αττική αναμένονται σύμφωνα με την ΕΜΥ παροδικές χιονοπτώσεις από απόψε το βράδυ οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. 

Ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ολικός.

Από απόψε το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξουν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αλλά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης. 

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.

Δείτε σε ποιές περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη

Στην «κατάψυξη» η Βόρεια Ελλάδα

Στην «κατάψυξη» παραμένει η Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τον υδράργυρο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται υπό το μηδέν. 

Εξαιτίας του παγετού θα μείνουν κλειστά σχολεία, ενώ πολλά νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς νερό εξαιτίας παγωμένων σωληνώσεων ύδρευσης ή σπασμένων υδρόμετρων. Εξάλλου, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσουν σωληνώσεις φυσικού αερίου κι αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς θέρμανση ή ζεστό νερό.

Το χαμηλό βαρομετρικό, με το όνομα «Αριάδνη», που πλήττει την Ελλάδα διατηρεί σε αρνητικές τιμές τη θερμοκρασία σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν από νωρίς το πρωί στη Φλώρινα, όπου ο υδράργυρος «έδειξε» -18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα Γρεβενά -13 και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής -12 βαθμούς Κελσίου. Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -5 βαθμούς Κελσίου, το Νευροκόπι με -11, η Βέροια με -7, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις καταγράφηκαν νωρίτερα σε Καβάλα και Ξάνθη, όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη κλειστά θα μείνουν στη συντριπτική τους πλειονότητά τα σχολεία του νομού, πλην κάποιων σχολικών μονάδων στον δήμο Θέρμης. Το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα σχολεία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Την ίδια ώρα, σε παγοδρόμια έχουν μετατραπεί αρκετοί δρόμοι και πεζοδρόμια στη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα οχήματα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή αλυσίδες και οι πεζοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα κινούνται τα οχήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Φλώρινας. Αλυσίδες χρειάζονται -εξάλλου- οι οδηγοί που κινούνται σημεία του ορεινού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Ημαθίας, της Πέλλας, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς και των Σερρών. Κανονικά διεξάγεται, τέλος, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό.

Κλειστό το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λόγω της κακοκαιρίας

Με απόφαση του πρύτανη, Αθανάσιου Καραμπίνη, αναστέλλεται το εκπαιδευτικό έργο στο σύνολο των δομών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, λόγω των καιρικών φαινομένων που επικρατούν σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα όπου εδρεύουν οι σχολές και τα τμήματα του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα μαθήματα αναβάλλονται έως και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ενώ τα τμήματα του ΔΠΘ θα φροντίσουν για την αναπλήρωση του διδακτικού έργου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κύμη, Αλόννησος και Σκόπελος

Οι κάτοικοι σε Αλόννησο και Σκόπελο περνούν δύσκολες ώρες καθώς το χιόνι ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Κύμη. Αλόννησος και Σκόπελος έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ειδικά το νησί της Αλοννήσου οι περίπου 2.800 μόνιμοι κάτοικοι είναι αποκομμένοι, καθώς έχουν μείνει χωρίς τηλεφωνική σύνδεση και ηλεκτροδότηση. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι κλήθηκε να μεταφέρει ένα βρέφος και έναν ενήλικα στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι περισσότερα από 100 δέντρα έπεσαν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Διμελές συνεργείο της ΔΕΗ επιχείρησε την Κυριακή να επιδιορθώσει τις βλάβες ενώ σήμερα Δευτέρα θα μεταβεί στο νησί δεύτερο συνεργείο με τέσσερα άτομα. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αγοραστός η μοναδική επικοινωνία με τον δήμαρχο του νησιού προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες για να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης που λειτουργεί σε κτίριο με γεννήτρια πετρελαίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται και η Σκόπελος από τις πρόσφατες πλημμύρες που είχαν πλήξει το νησί. Το χιόνι έφθασε το ένα μέτρο σε ύψος ακόμα και μέσα στη Χώρα και στο νησί δεν υπάρχει δυνατότητα οδικής επικοινωνίας. Μηχανήματα επιχειρούν να καθαρίσουν τους δρόμους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Κύμη Ευβοίας ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί καθώς το χιόνι έφτασε το ενάμισι μέτρο.

Δεν πραγματοποιήθηκαν πτήσεις από τα Χανιά

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις.

Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή