Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό

Διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα το Κυπριακό.

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση δίχως κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η δική μας θέση είναι γνωστή ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Απαιτείται λύση, καθώς συνεχίζεται για 43 χρόνια η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου Στις μέχρι σήμερα συζητήσεις έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος. Όμως, παραμένουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες και αποκλίσεις». 

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν λύση, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να υπογραμμίσει: «Όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση λύσης. Υπάρχουν σαφείς όροι και ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Χρειάζεται λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Λύση λειτουργική και βιώσιμη. Σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Λύση σταθερότητας και ειρήνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν τους καρπούς της ευρωπαϊκής συμμετοχής χωρίς κατοχικά στρατεύματα και παρωχημένες λογικές εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν σε μια επανενωμένη Κύπρο, κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κλείνοντας εξέφρασε τη στήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Σε αυτήν τη δύσβατη πορεία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτευχθεί μια συμφωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά.  Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι καταβάλλει μεγάλη και επίμονη προσπάθεια». Ασκησε δε κριτική στην άλλη πλευρά λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας εντείνονται ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο αυτής της προσπάθειας. Σαράντα τρία χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Κύπρος δικαιούται και αξίζει ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμα καλύτερο μέλλον».

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή. Διεκδικούμε μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποδεκτή από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό. Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τις «αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών» και τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής. Στη συνάντηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σχετικά με το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση και ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν. Η κ. Γεννηματά, όπως δήλωσε, τόνισε «στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λάου και της πολιτικής ηγεσίας του», με ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε όλοι οι διεθνείς παράγοντες και κυρίως η ΕΕ να συμβάλουν ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία». Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στη θέση η «Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει».

«Το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την πρότασή του για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε πρωθυπουργού», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση επιθυμεί την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς πλήρη ενημέρωση για όσα έχουν διαδραματισθεί έως αυτή τη στιγμή. Επισημαίνεται ότι ανάλογο γύρο ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων θα κάνει και ο κ. Αναστασιάδης στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή