Τουρκοκύπριοι αναλυτές: «Βαρυσήμαντα τα μηνύματα του Ακιντζί»

Τουρκοκύπριοι αναλυτές: «Βαρυσήμαντα τα μηνύματα του Ακιντζί»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που αρχίζουν στην Γενεύη οι συνομιλίες για το εδαφικό και την τελική λύση στο Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές και δημοσιογράφοι που παρακολουθούν και καταγράφουν τα τελευταία μηνύματα του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας προβάλλουν την άποψη ότι τις τελευταίες ώρες, ο Μουσταφά Ακιντζί στέλνει σημαντικά μηνύματα σε Άγκυρα και Λευκωσία.

Κατά την αποχώρηση του από το νησί, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι στόχος της κοινότητας του δεν είναι η αποδοχή της κηδεμονίας της ε/κ πλευράς ή της Άγκυρας στο άμεσο μέλλον. Η τ/κ πλευρά επιδιώκει να κατοχυρώσει την αυτονομία της. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την ιστορική διαδρομή της ως «ανεξάρτητη κοινότητα» με την «ΤΔΒΚ». Αυτό υπογράμμισε ο κ. Ακιντζί στο «Αεροδρόμιο» της Τύμβου, την στιγμή που στην Τουρκία ξεκινούσε δημόσιος διάλογος για το ενδεχόμενο της προσάρτησης της «ΤΔΒΚ» στην Τουρκία κατά την περίοδο της τροποποίησης του πολιτεύματος.

Σύμφωνα με νέα τουρκικά δημοσιεύματα, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να οδηγήσει την χώρα του σε προεδρικό σύστημα, ενδέχεται να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας Τουρκίας- τ/κ κοινότητας, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση στα σχέδια του στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Χιουσεγίν Εκμεκτσί, ο οποίος βρίσκεται στην Γενεύη, θεωρεί ότι τα μηνύματα του κ. Ακιντζί φέρουν μεγάλη σημασία. Στο σύνολο τους έχουν ως αποδέκτη την ε/κ πλευρά. «Η ε/κ πλευρά είναι αυτή, η οποία πρέπει να προβληματιστεί για το ενδεχόμενο του αδιεξόδου» προειδοποιεί ο κ. Εκμεκτσί, ο οποίος δεν θεωρεί εφικτή όλων των εδαφών και περιοχών που διεκδικεί η ε/κ πλευρά.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες τ/κ αναλύσεις υπογραμμίζουν ότι ακόμη υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, που παρέχει στις δυο πλευρές την ευκαιρία να γεφυρώσουν το μεγάλο χάσμα που τις χωρίζει σε διάφορα πεδία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή