Μάρτιν Φρίμαν: Το άλλο πρόσωπο του δόκτορος Τζον Γουότσον

Μάρτιν Φρίμαν: Το άλλο πρόσωπο του δόκτορος Τζον Γουότσον

6' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λέστερ Νάιγκαρντ του «Fargo», ο Μπίλμπο Μπάγκινς της τριλογίας «Χόμπιτ», ο Τιμ Κάντερμπερι του «The Office» και ο δρ Τζον Γουότσον του «Sherlock», όλοι τόσο διαφορετικοί και τόσο συναρπαστικοί χαρακτήρες, είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Βρετανός ηθοποιός Μάρτιν Φρίμαν την τελευταία δεκαπενταετία μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συμμετοχή του σε εξαιρετικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, για την ανάληψη απαιτητικών ρόλων και την κατάθεση υπέροχων, αξιομνημόνευτων ερμηνειών. Τελευταία στη σειρά είναι η ενσάρκωση του θρυλικού Τζον Γουότσον, στενού φίλου και συνεργάτη, alter ego του διασημότατου Σέρλοκ Χολμς, στην πολυβραβευμένη σειρά του BBC «Sherlock».

Επειτα από τρία χρόνια απουσίας, με ένα μικρό διάλειμμα την Πρωτοχρονιά του 2016, οπότε προβλήθηκε το επεισόδιο «The Abominable Bride», η σειρά των Στίβεν Μόφατ και Μαρκ Γκάτις έκανε «ποδαρικό» την 1η Ιανουαρίου 2017, ενθουσιάζοντας με το πρώτο επεισόδιο «The Six Thatchers». Στην Ελλάδα η σειρά προβάλλεται σε αποκλειστικότητα από το COSMOTE CINEMA 4HD· τα δύο επόμενα επεισόδια, «The Lying Detective» και «The Final Problem», θα προβληθούν τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου στις 23.00. Η επιστροφή του «Sherlock» ήταν μια καλή αφορμή για μια συζήτηση με τον Μάρτιν Φρίμαν, στο ειδικό press event που διοργάνωσε το BBC για τους εκπροσώπους του βρετανικού και του διεθνούς Τύπου, με φόντο το γιορτινό Λονδίνο.

Βρεθήκαμε απέναντι σε έναν άνθρωπο με ανάλαφρη διάθεση, αλλά σοβαρότατο στις απαντήσεις του, διασκεδαστικό και χιουμορίστα, και ταυτόχρονα ανυπόμονο να προβληματιστεί, να διερωτηθεί, φιλικό στην προσέγγισή του και επαγγελματία στις αποστάσεις και στις ισορροπίες που έπρεπε να κρατήσει. Η τέταρτη σεζόν της σειράς είναι μια μάλλον «σκοτεινή», δύσκολη σεζόν για όλους τους χαρακτήρες, με γυρίσματα πολύ απαιτητικά σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, όπου όλοι θα μετρήσουν αντοχές και απώλειες. Ο Τζον Γουότσον αποκτά μία κόρη, αλλά χάνει τη σύντροφό του, Μαίρη (την οποία υποδύεται η Αμάντα Αμπινγκτον). Ενδιαφέρουσα σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι ο Μάρτιν Φρίμαν και η Αμάντα Αμπινγκτον, που υπήρξαν σύντροφοι επί 16 χρόνια και έχουν μαζί δύο παιδιά, ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Μάρτιν Φρίμαν: Το άλλο πρόσωπο του δόκτορος Τζον Γουότσον-1

Και μωρό, και σκύλος αυτή τη σεζόν. Δεν σας έπεσε πολύ;

(Γέλια) Ναι, ήταν μάλλον πολύ για ένα μόνο επεισόδιο. Το μωρό βέβαια ήταν μια χαρά, μια πολύ γλυκιά μικρούλα, ο σκύλος όμως δεν έκανε τίποτε από όσα περιμέναμε από αυτόν. Ηταν παρ’ όλα αυτά διασκεδαστικό.

Καταφέρατε να περάσετε καλά στα γυρίσματα μιας μάλλον δύσκολης σεζόν;

Βέβαια! Η σεζόν ήταν πολύ ευχάριστη. Περιέργως πως, αισθανόμασταν ότι αυτά τα επεισόδια ήταν τα πιο διασκεδαστικά που έχουμε κάνει, αν και η πλοκή, η ιστορία, είναι μάλλον σκοτεινή. Η αλήθεια είναι ότι, παρότι στη σειρά υπάρχει πάντα «μαυρίλα», φριχτά πράγματα, διαβολικοί άνθρωποι, αυτή η σεζόν είναι η πιο «μαύρη» από όλες και ήταν πολύ σοκαριστικό για εμάς τους ηθοποιούς όταν διαβάζαμε τα επεισόδια και μαθαίναμε τι θα συμβεί. Μερικές φορές δεν το πιστεύαμε!

Ο Μαρκ Γκάτις είπε ότι ο τέταρτος κύκλος έχει πολύ «ψωμί» για τους ηθοποιούς…

Είχαμε πολύ υλικό, πολλά να υποδυθούμε, είμαι σίγουρος ότι και ο Μπένεντικτ θα συμφωνούσε. Ο Τζον είναι πολυεπίπεδος χαρακτήρας, δυνατός και ευάλωτος, αστείος και σοβαρός, ηρωικός. Θα δοκιμαστούν όλοι πολύ συναισθηματικά και μερικά από αυτά που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι πιο σκληρά από ποτέ.

Ενα από τα αγαπημένα σημεία του σίριαλ είναι οι συγκινητικές και αστείες στιγμές που μοιράζονται ο Τζον και ο Σέρλοκ. Θα υπάρχουν και αυτές;

Σίγουρα, αυτό παραμένει δομικό κομμάτι της πλοκής, είναι βασικό ένα μέρος του σίριαλ να είναι αστείο, κάποιο άλλο λυπητερό. Η φιλία των δύο αντρών είναι εγκάρδια και πιο ισχυρή από ποτέ.

Πολλοί τηλεθεατές προτιμούν τον Τζον Γουότσον… Τι είναι αυτό που τον κάνει καλύτερο από τον Σέρλοκ;

Δεν ξέρω αν είναι καλύτερος, γιατί η σειρά λέγεται «Σέρλοκ», όχι «Τζον» (γέλια). Ο Σέρλοκ, δε, είναι νομίζω ο πιο διάσημος μυθιστορηματικός χαρακτήρας στην ιστορία και ο Τζον δεν είναι. Ο Τζον όμως είναι αυτός που ουσιαστικά δίνει στο κοινό πρόσβαση στην ιστορία. Ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ έκανε τον Γουότσον αφηγητή αυτών των ιστοριών και νομίζω ότι ο Μαρκ (σ.σ.: Γκάτις) και ο Στίβεν (σ.σ.: Μόφατ) επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο. Ο λόγος είναι ότι ανάμεσα σε όσους βλέπουν τη σειρά δεν υπάρχουν πολλοί που μοιάζουν με τον Σέρλοκ, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί Σέρλοκ Χολμς τριγύρω, ενώ ο Τζον είναι πιο αναγνωρίσιμη ανθρώπινη φιγούρα. Ο Τζον είναι χειρουργός, είναι γιατρός, είναι ικανός και εντυπωσιακός, αλλά όχι μία ιδιοφυΐα στο εκατομμύριο όπως ο Σέρλοκ. Το κοινό νομίζω ότι απολαμβάνει να βλέπει τον Τζον να εξανθρωπίζει τον Σέρλοκ. Παρότι οι τηλεθεατές αρέσκονται να βλέπουν τα ακροβατικά του Σέρλοκ και τη διανοητική ευκινησία του, να γελούν με την αδυναμία του να συνδεθεί με ανθρώπους και το ότι τους «σκοτώνει» λέγοντας το λάθος πράγμα, τους αρέσει ταυτόχρονα να βλέπουν τη φιλία των δύο να αναπτύσσεται. Ο Σέρλοκ είναι πια πιο ανθρώπινος, ως αποτέλεσμα της φιλίας του με τον Τζον.

Παίξατε στο «Χόμπιτ», στον «Sherlock», στον «Captain America». Θέλετε να παίξετε σε κάποιο άλλο brand; Γκοτζίλα, Κινγκ Κονγκ;

Αν ο ρόλος είναι σωστός… Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι θα πρέπει να είμαι σε ένα φιλμ της Marvel. Πριν γυριστεί το «Χόμπιτ», δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι έπρεπε να παίξω τον Μπίλμπο ή τον Τζον Γουότσον σε αυτή τη σειρά. Αυτό που με ενθουσιάζει στις δουλειές είναι ο ρόλος, ο σκηνοθέτης, το σενάριο να είναι καλά. Δεν υπάρχει λοιπόν κάτι που να θέλω οπωσδήποτε να κάνω μέχρι να μου προταθεί και να το διαβάσω, και τότε μετατρέπεται σε πιθανότητα, σε κάτι αληθινό. Δεν ήξερα ότι το «Fargo» θα ήταν καλή ιδέα, αλλά το διάβασα και σκέφτηκα ότι πρέπει να συμμετάσχω, γιατί ήταν τόσο καλογραμμένο, οι χαρακτήρες τόσο πλούσιοι! Φυσικά, το να έχω τον νου μου για το απρόβλεπτο είναι μέρος της διασκέδασης.

Ο Σέρλοκ και ο Τζον έχουν μια απρόβλεπτη φιλία. Εσάς σας αρέσουν οι απρόσμενες φιλίες, είχατε ποτέ έναν τέτοιο περίεργο φίλο;

Στο σχολείο μού άρεσαν οι περίεργοι άνθρωποι, μου άρεσαν επίσης οι σκληροί, κι έτσι ήμουν ανάμεσα στους δύο. Διασκέδαζα με τους σκληρούς και συζητούσα με τους περίεργους. Αλλωστε, νομίζω ότι είμαστε όλοι λίγο περίεργοι, τουλάχιστον σε αυτή τη δουλειά!

Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να ερμηνεύετε τον Γουότσον έπειτα από έξι χρόνια;

Είναι πιο εύκολο, από την άποψη ότι τώρα πια έχω εξοικειωθεί περισσότερο με τον ρόλο, είναι σαν παλιός φίλος, ξέρω πώς περπατάει, κάθεται, γελάει, αναπνέει. Βέβαια, αυτά που είχαμε να ερμηνεύσουμε όλοι αυτή τη σεζόν ήταν αρκετά δύσκολα· τόσο δύσκολα όμως όσο θέλει ένας ηθοποιός να είναι, ώστε να είναι μια πρόκληση, να πας σπίτι στις 10 το βράδυ και να σκέφτεσαι ότι δούλεψες σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στη δουλειά μου από το να κουράζεσαι επειδή βαρέθηκες. Οταν γυρνάς σπίτι κουρασμένος γιατί έκλαψες, έτρεξες, φώναξες, ούρλιαξες, γέλασες, τότε αισθάνεσαι ότι κέρδισες τα χρήματά σου, τότε αισθάνεσαι ότι είσαι ηθοποιός.

Επειτα από όλα αυτά τα χρόνια, έχετε γίνει λίγο Γουότσον και ο Γουότσον έχει γίνει λίγο Μάρτιν;

Νομίζω πως, όταν οι ηθοποιοί παίζουν χαρακτήρες για μεγάλο διάστημα, σιγά σιγά υπάρχει μια προσέγγιση ηθοποιού και χαρακτήρα. Νομίζω ότι ακόμη και αν παίζεις κάτι πολύ ακραίο, αν υποδυόμουν τον Κουασιμόδο, έπειτα από καιρό θα άρχιζα να σκέφτομαι ότι μου μοιάζει λίγο (γέλια).

Για πόσο θα συνεχίσετε να υποδύεστε τον Γουότσον;

Δεν σχεδιάζω τίποτα. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι πρέπει να κάνεις κάτι για όσο καιρό θέλεις να το κάνεις. Δεν είμαι επικεφαλής του σόου, αλλά πάντα λέγαμε ότι θα συνεχίσουμε όσο το απολαμβάνουμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας επεισόδιο του «Sherlock»;

Είναι δύσκολο, γιατί τα αγαπώ όλα. Αυτό που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι το «The Great Game». Ηταν πολύ συναρπαστικό όταν ο Σέρλοκ συνάντησε τον Μοριάρτι. Είναι εκπληκτικό, μου αρέσει να βλέπω τον Μπεν και τον Αντριου σε αυτή την αναμέτρηση, ήταν φανταστικοί.

Ο Τζον Γουότσον είναι για τον Μάρτιν Φρίμαν σαν ένας παλιός φίλος και θα τον υποδύεται όσο το απολαμβάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή