Ασπρη… μέρα στις παραλίες της χώρας

Ασπρη… μέρα στις παραλίες της χώρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα λευκά ντύθηκαν αρκετές παραλίες του Αιγαίου, καθώς ο χιονιάς των τελευταίων ημερών επέδειξε μεγάλη ένταση σε νησιωτικές και παραλιακές περιοχές. Ετσι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δήμοι Κύμης – Αλιβερίου, Σκοπέλου και Αλοννήσου. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως, παρά τα εκτεταμένα προβλήματα, υπουργοί –μετά την κυβερνητική σύσκεψη– εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Μέχρι και τα δύο μέτρα έφτασε το ύψος του χιονιού στις περιοχές του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου στην Εύβοια (στους 80 πόντους ήταν στην παραλία της Κύμης!), ενώ αρκετά χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα από το Σάββατο και σε ορισμένα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονταν στο τμήμα Μετόχι – Κύμη και στους ορεινούς όγκους Κύμης και Κονιστρών. Είκοσι μηχανήματα της Περιφέρειας είχαν επιστρατευτεί για να ανοίξουν τους δρόμους, χωρίς όμως να ολοκληρώσουν. Εκτιμώντας την κατάσταση στην Εύβοια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για «σημαντική καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία».

Θαμμένη στο χιόνι είναι η Αλόννησος, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους. Στο Πατητήρι, το λιμάνι του νησιού, το ύψος του χιονιού πλησιάζει το ένα μέτρο στην παραλία, ακόμα και το 1,5 μέτρο μέσα στον οικισμό, ενώ στην Παλαιά Αλόννησο (που βρίσκεται πιο ψηλά) ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι είναι αυτό της διακοπής ηλεκτροδότησης (κυρίως λόγω της πτώσης πολλών δέντρων, που έριξαν και τα καλώδια της ΔΕΗ). Απροσπέλαστο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του νησιού.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στη γειτονική Σκόπελο, που κι αυτή έχει καλυφθεί από το χιόνι. Ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο τη σφοδρή χιονόπτωση και τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα ήταν το άνοιγμα του δρόμου προς το Κέντρο Υγείας της Χώρας.

Ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε χθες στο μεγαλύτερο μέρος της Λέσβου, ειδικά στο δυτικό τμήμα. Σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο του νησιού, μέχρι λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, η κίνηση γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ο χιονιάς έπληξε και τον Aη Στράτη. Πολύ χιόνι έπεσε στη Βόρεια Χίο, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στις Οινούσσες, όπου δεν λειτουργούσε το σταθερό τηλέφωνο για τέσσερις ημέρες.

Λευκό νησί ήταν χθες η Κρήτη, καθώς το χιόνι σκέπασε το μεγαλύτερο μέρος της. Οι εικόνες με τη χιονισμένη Κνωσό κυκλοφόρησαν ευρέως. Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού ορισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» στα Χανιά προς την Αθήνα.

Βεβαίως, από τις χιονοπτώσεις δεν εξαιρέθηκαν οι περιοχές της Μακεδονίας. Πυκνό χιόνι αντιμετώπισαν χθες οι κάτοικοι των Νομών Καβάλας και Δράμας. Στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας το θερμόμετρο στις 7 το πρωί έδειξε -13 βαθμούς Κελσίου. Πολύ κρύο και στη Θεσσαλία, όπου στη Λάρισα το πρωί χθες η θερμοκρασία είχε πέσει στους -8 βαθμούς.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Π. Σκουρλέτη, Γ. Μουζάλα, Ν. Τόσκα, των αρμόδιων γενικών γραμματέων και των αρχηγών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Αποτιμήθηκε «θετικά η αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων». Μόνο η ΕΛ.ΑΣ., χρησιμοποίησε το εορταστικό τριήμερο 1.132 αξιωματικούς, 4.767 τροχονόμους, 2.393 περιπολικά, 311 δίκυκλα, 49 γερανούς, 116 αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες.

Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία σε πολλούς δήμους της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων και του Βόρειου Αιγαίου, καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, των Πατρών και των Χανίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή