Σε εγρήγορση για τη γρίπη των πτηνών στον Εβρο

Σε εγρήγορση για τη γρίπη των πτηνών στον Εβρο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας κατέγραψαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Εβρου. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι κτηνιατρικές και δασικές υπηρεσίες τέθηκαν σε αυξημένη εγρήγορση, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στη χώρα μας. Στη Βουλγαρία, όπου η γρίπη των πτηνών έχει πάρει διαστάσεις, οι Αρχές απαγόρευσαν άμεσα το κυνήγι πουλιών σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη μαζική σφαγή πουλερικών. Kρούσματα καταγράφηκαν και στη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή εγκύκλιο του Τμήματος Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, στις 19 Δεκεμβρίου ανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Εβρου που προσκομίστηκε νεκρός στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες επιβεβαιώθηκαν στη Βουλγαρία κρούσματα του Η5 σε πέντε πτηνοτροφεία στη Βουλγαρία, το ένα κοντά στη Φιλιππούπολη. Το ΥΠΕΝ ζητεί από τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση, ενώ θέτει σε εφαρμογή σειρά μέτρων που είχαν προβλεφθεί ξανά για τη γρίπη των πτηνών το 2008. Μεταξύ αυτών, απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοικτούς χώρους κοντά ποταμούς και λίμνες, ενώ οι εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται ξεχωριστά από τα άλλα είδη πουλερικών. Για τα εκτροφεία προτείνεται η λήψη επιπλέον μέτρων, ώστε τα πουλερικά να μην έλθουν σε επαφή με άγρια πτηνά. Επιπλέον, σε περίπτωση αυξημένων θανάτων πουλερικών, οι κάτοχοί τους πρέπει να ειδοποιούν τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν εκεί το νεκρό πτηνό. Τέλος, για τα άγρια πτηνά οι κυνηγετικοί σύλλογοι καλούνται να ειδοποιούν τις κτηνιατρικές αρχές αν διαπιστώσουν ασυνήθιστο αριθμό νεκρών πουλιών.

Πάντως, χθες, το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όχι μόνο σε πέντε αλλά σε 26 αγροκτήματα και ότι μέχρι την Πέμπτη θα σφαγιαστούν 110.000 πουλερικά. Παράλληλα, απαγόρευσε εντελώς το κυνήγι πουλιών και την αλιεία στις λίμνες και τους υδροβιότοπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή