Αγώνας δρόμου για να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις

Αγώνας δρόμου για να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκοπό να «ξεπαγώσουν» οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα άμεσα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα έχει μία σειρά συναντήσεων τις επόμενες μέρες εν όψει του Euroworking group της Πέμπτης, το οποίο θα κρίνει πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να συνεχιστεί η αξιολόγηση εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί αύριο το απόγευμα στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και στη συνέχεια με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Μολονότι ο σκοπός των συναντήσεων είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, οι δύο συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου είναι από όλα τα μέλη του Εurogroup οι πιο φιλικά διακείμενοι στην ελληνική κυβέρνηση, οπότε δεν είναι σίγουρο τι αποτέλεσμα μπορεί να αποφέρουν οι παραπάνω επαφές. «Δεν έχουμε κάποια νέα εξέλιξη, ισχύουν αυτά που είχαμε πει την προηγούμενη βδομάδα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει ότι η Κομισιόν παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εuroworking Group

Την Πέμπτη, όταν και ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, θα συνεδριάσει το Εuroworking group. Εκεί οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και να τεθούν οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις, καθώς ο σκοπός είναι να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, η οποία θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Εurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 26 Ιανουαρίου.

Ομως, καθώς ο χρόνος πιέζει και οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και έφυγαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρχει συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και το προσεχές Eurogroup, καθώς η απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το ΔΝΤ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς στο σύνολό τους είναι μεγάλη.

Τα δύο «αγκάθια»

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την απόσταση των θεσμών με την ελληνική πλευρά, αυτή εντοπίζεται σε δύο τομείς. Στο δημοσιονομικό κενό που έχει προκύψει για το 2018. Το ποσό μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο (περίπου 200 εκατ.), αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στο ποιος θα είναι ο τρόπος που θα καλυφθεί, δηλαδή πού θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει περικοπές. Δεύτερον, ακόμα δεν υπάρχει επίτευξη συμφωνίας στον τομέα των εργασιακών, με το θέμα των συλλογικών συμβάσεων να παραμένει άλυτο.

Από την άλλη, το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει γεφυρωθεί. Από τη μια πλευρά, το Ταμείο υποστηρίζει πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% που έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα είναι εφικτός και ζητάει –ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα– από την Αθήνα να λάβει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος (2019-2020) που θα εξασφαλίζουν το υψηλό πλεόνασμα που ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και τα μέτρα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ο δημοσιονομικός «κόφτης», καθώς οι οριζόντιες περικοπές είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την οικονομία.

Το Ταμείο, όμως, ανεβάζει ακόμα πιο πολύ τον πήχυ και τονίζει ότι για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για μείωση του αφορολόγητου αλλά και να γίνει περαιτέρω μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή