Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ…

Λόντρα, Παρίσι, Νιου Γιορκ…

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη γεύση της παγωμένης μεθεόρτιας Αθήνας ακόμη νωπή, άρχισα να διαβάζω το «Κλεινόν» του Γιάννη Ευσταθιάδη (εκδ. Μελάνι). Σαφώς ασκούσε έλξη η περιγραφή «μυθιστορίες για την Αθήνα», αλλά περισσότερο με τράβηξε εκείνη η αδιόρατη αλλά πυκνή βεβαιότητα ότι αυτό που είχα στα χέρια μου ήταν προϊόν γνώσης. Τη συγκεκριμένη γνώση την ερμήνευα με ευρυχωρία, διότι θεωρούσα αυτονόητη την επίδραση της αγάπης και του καλού γούστου. Αυτό, άλλωστε, είναι ο Γιάννης Ευσταθιάδης, και αυτήν την αύρα του ευπατρίδη, με εκείνη την ταπεινή, αυθεντική, αθηναϊκή εκδοχή του τζέντλεμαν, την ένιωθα συστατικό του βιβλίου.

Είναι εντυπωσιακό πόσες σκέψεις και αισθήματα προκαλεί η Αθήνα, κυρίως η Αθήνα έτσι όπως τη συλλαμβάνει ο Γιάννης Ευσταθιάδης: μια θερμή πηγή που αναβλύζει αυτόνομα. Σε αυτό το πολυπρόσωπο ανάγνωσμα, στο οποίο παίρνουν τον λόγο ο αρχιτέκτονας, η τραγωδός, ο ποδοσφαιριστής, ο πιλοποιός, η αρτίστα, ο τροχονόμος, ο ποιητής, η υψίφωνος, ο μετεωρολόγος, ο συγγραφέας, ο αστρονόμος, ο ραλίστας, ο συνθέτης, ο μάγειρος ή ο πιλότος, η Αθήνα αναδύεται ως μια κοινή πατρίδα, την οποία αφηγούνται οι νεκροί της συνθέτοντας τη μεγάλη, ψηφιδωτή τοιχογραφία της. Αυτό το Ηρώον, που θα μπορούσε να είναι τύμβος ή απλώς μία οικογενειακή φωτογραφία σε κορνίζα, αποσυντίθεται σε αέναους κύκλους για να συγκολληθεί και πάλι σε μια σκυταλοδρομία πνοής, μικρών επιτευγμάτων και αγαθών προθέσεων. Το αποτέλεσμα είναι το άυλο αποτύπωμα της πόλης που επιζεί των υλικών συστατικών της και των θνητών ηρώων της.

Σελίδα τη σελίδα, το «Κλεινόν» κυκλώνει την Αθήνα για να την αποθεώσει απογυμνώνοντάς της, με σκοπό να αφήσει στο τέλος την επίγευση των εφήμερων και συχνά άσκοπων διαδρομών μας. Είναι η εξύφανση μιας μεγάλης σε εύρος μυθιστορίας, θρυμματισμένης, για την περίσταση, σε σπαράγματα αστικής αυτοσυνειδησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή