Μητσοτάκης: Κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικούς και ικανά στελέχη από την αγορά – Τι σχολιάζει το Μαξίμου

Μητσοτάκης: Κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικούς και ικανά στελέχη από την αγορά – Τι σχολιάζει το Μαξίμου

5' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πιο σημαντικό μας επίτευγμα αυτόν τον έναν χρόνο είναι ότι δεν λαϊκίσαμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δώδεκα μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμο να κυβερνήσει, καθώς, όπως ανέφερε, «όσο παραμένει η παρούσα κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει σε ένα τέλμα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και αναφερόμενος στην πιθανή σύνθεση μιας κυβέρνησης υπό τον ίδιο, τόνισε ότι αυτή θα περιλαμβάνει αρκετά εξωκοινοβουλετικά στελέχη, τα οποία, όπως σημείωσε, «θα πρέπει να πείσουμε να έρθουν».

«Πάντα χρειάζεται μίγμα εμπειρίας και ανανέωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι θα στραφεί σε στελέχη από την ιδιωτική οικονομία και όχι σε «παιδιά του κομματικού σωλήνα».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησής του, υποστήριξε ότι αυτό θα βασίζεται σε κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων, με μείωση των φορολογικών συντελεστών και τους κράτους.

Αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις

«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πραγματική μεταρρύθμιση», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν συνεκτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και πηγαίνουν πέρα από μνημόνιο. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσλαμβάνει σωρηδόν. Απολύσεις δεν θα κάνουμε, αλλά παράνομες μονιμοποιήσεις δεν θα δεχθούμε», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα περί μείωσης των φόρων και πώς θα αποδεχθούν κάτι τέτοιο οι δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι εφόσον παρουσιαστεί από την Ελλάδα ένα συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη με νέα δυναμική. «Αυτά που έχουμε πει είναι κοστολογημένα», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι θα προέβαινε, ελεγχόμενα, σε μονομερείς κινήσεις για μείωση των φόρων, αν αυτές βρίσκονταν στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο κ. Μηστοτάκης χαρακτήρισε «λάθος την απευθείας σύνδεση του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών με τις ασφαλιστικές εισφορές, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται 80% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία να καταλήγει στο κράτος. Αναφερόμενος στα οργανωτικά θέματα της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι αυτά θα πρέπει να αφορούν το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από τη νέα βουλή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει πολύ πιο συγκεκριμένο και σφιχτό πλαίσιο από αυτό που ισχύει σήμερα. «Πρέπει να μειωθούν οι μετακλητοί και να μην αμείβονται με βάση τα σημερινά μισθολόγια. Δεν γίνεται να έχουν ίδιες απολαβές με δημόσιους υπαλλήλους με 20 χρόνια δουλειάς», υπογράμμισε.

Τρομοκρατία και ασφάλεια

Για το μέτωπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας και στον απόηχο της σημερινής επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ, όχι όμως και τους πολιτικούς προϊσταμένους της. «Δημιουργείται μια νέα γενιά τρομοκρατών και η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει», τόνισε, κάνοντας λόγο για «αδυναμία με ιδεολογική αφετηρία». Παράλληλα, επανέλαβε την δέσμευσή του για εκκαθάριση των Εξαρχείων καθώς, όπως ανέφερε, έχει την «πολιτική βούληση», κάτι το οποίο, όπως υποστήριξε δεν συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμη δεσμεύτηκε για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί τουλάχιστον μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Προσφυγικό

Τέλος, όσον αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι εικόνες όπως αυτές της Μόριας ή της Ειδομένης αποτελούν ντροπή για την κυβέρνηση, καλώντας τον Γιάννη Μουζάλα να παραιτηθεί λόγω «τραγικής επιχειρησιακής αποτυχίας», όπως υποστήριξε.

Κατόπιν αυτών, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «Τον ένα χρόνο πλήρους ταύτισης με τους ακραίους κύκλους των δανειστών γιορτάζει ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξη που απευθυνόταν κυρίως σε κύκλους του εξωτερικού από τους οποίους αναμένει… στήριξη, καθώς θα υλοποιεί πρόθυμα ότι του φέρνουν να υπογράψει!»

Του καταλογίζει μεταξύ άλλων ότι προαναγγέλλει βαθιές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό κράτος ως «ισοδύναμα μέτρα» για τις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται, απολύσεις στο Δημόσιο, του Δήμους και τις Περιφέρειες, ότι δεν έχει εναλλακτική για το Ασφαλιστικό παρότι το καταγγέλλει. Επιπλέον τον κατηγορεί ότι «τα αντικοινωνικά του αντανακλαστικά αντιδρούν μανιωδώς στις προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Δημόσια Υγεία, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».  Του καταλογίζει επίσης ότι δεν απάντησε εάν θα πάρει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ το 2018 "όπως ζητούν οι ακραίοι από τους δανειστές", ενώ, όπως σημειώνει, «η σημερινή κυβέρνηση έχει εκφράσει την άρνησή της με όλους τους τρόπους σε όλα τα επίπεδα -και τα ευρωπαϊκά».

Ειδικότερα, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει συγκεκριμένα στο σχόλιο που εξέδωσε πως ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι:

– Θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

– Θα προχωρήσει σε βαθιές περικοπές σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό κράτος καθώς, τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται θα βρεθούν με περικοπές (ισοδύναμα μέτρα) από αυτά τα πεδία.

– Είναι «πανέτοιμος» να κυβερνήσει, αλλά συγχρόνως παραδέχεται, χωρίς ίχνος ντροπής, πως δεν έχει εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό, που διαρκώς καταγγέλλει!

– Το "πρόγραμμά" του στηρίζεται στην βεβαιότητα πως θα πείσει τους δανειστές. Και αυτό γιατί τόσο ο ίδιος, όσο και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, επανειλημμένα έχουν δηλώσει πως θα υλοποιούν στο ακέραιο όσα ζητούν οι πλέον ακραίοι των δανειστών αλλά και ακόμα περισσότερα, δικής τους έμπνευσης.

– Τα αντικοινωνικά του αντανακλαστικά αντιδρούν μανιωδώς στις προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση για να ξανασταθεί στα πόδια της η Δημόσια Υγεία, προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.".

Επιπλέον, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι "ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε αν:

1. Θα πάρει μέτρα 4,5 δισ. ευρώ το 2018 όπως ζητούν οι ακραίοι από τους δανειστές; Η σημερινή κυβέρνηση έχει εκφράσει την άρνησή της με όλους τους τρόπους σε όλα τα επίπεδα -και τα ευρωπαϊκά.

2. Ισχυρίστηκε ότι θα προβεί σε… μονομερείς ενέργειες για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Ας βγει δημόσια, λοιπόν, να στηρίξει και την ενίσχυση των 1.6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων. Και όχι να υιοθετεί τα επιχειρήματα των πλέον ακραίων, λέγοντας όχι στη Βουλή στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκ των υστέρων "επαναστάτης" κουράζει…

3. Στη Θεσσαλονίκη εξήγγειλε δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Δημόσια ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει πού θα εντάξει τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ 6,5%, και που το ηλεκτρικό ρεύμα που σήμερα είναι στο μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ. Αν ισχύουν τα όσα διαρρέουν για ένταξη των φαρμάκων στο 22%, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα πρέπει να το γνωρίζουν από σήμερα. Διαφορετικά τι "συμφωνία αλήθειας" είναι αυτή!…

Τελος , το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει: "Καταλαβαίνουμε ότι πασχίζει – ανεπιτυχώς – να καλύψει τους «δεσμούς αίματος» με τους πλέον ακραίους εκ των δανειστών". Και καταλήγει: "Η κοινωνία γνωρίζει κ. Μητσοτάκη".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή