Το δολοφονικό «χέρι» πίσω από την επίθεση στα ΜΑΤ

Το δολοφονικό «χέρι» πίσω από την επίθεση στα ΜΑΤ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκράτες-μέλη της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχαν πυροβολήσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ την παραμονή των ευρωεκλογών του 2014 θεωρούνται από την Αντιτρομοκρατική νούμερο ένα ύποπτοι για τη νέα επίθεση στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη. Οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν –χθες το πρωί– αυτοψία στον χώρο, δεν αποκλείουν να πρόκειται για το ίδιο «χέρι» που, και στις δύο περιπτώσεις, έβαλε κατά γραφείων και αστυνομικών.

Οπως εξάλλου συνέβη και προ διετίας, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν πολεμικό όπλο καλάσνικοφ και πυροβόλησαν «βολή κατά βολή» πετυχαίνοντας με ακρίβεια τον στόχο τους. Τα παραπάνω ενισχύονται από αναφορές στο κείμενο ανάληψης ευθύνης για την επίθεση του 2014, που αναρτήθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Athens Indymedia: «Οι σύντροφοι που πραγματοποίησαν την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είδαν τους μπάτσους των ΜΑΤ που φυλούσαν το κτίριο. Μπορούσαμε να τους χτυπήσουμε (…). Δεν τους χτυπήσαμε αυτή τη φορά γιατί το πολιτικό σχέδιο της οργάνωσης είχε καθαρό στόχο ενάντια στο συγκεκριμένο πολιτικό μηχανισμό των αφεντικών». Πρόσφατα, τα μέλη της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» είχαν αναλάβει την ευθύνη δύο ακόμα επιθέσεων: η πρώτη με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου (31η Ιουλίου) και η δεύτερη με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας (1η Νοεμβρίου).

Το νέο χτύπημα εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται «αντίποινα» στη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη από την Αντιτρομοκρατική της Πόλας Ρούπα και της νεαρής συνεργού της, Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου. Στον απόηχο του χθεσινού χτυπήματος, αρμόδιοι αστυνομικοί σχολίαζαν χθες ότι «μετά τις πρόσφατες συλλήψεις για τρομοκρατία, υπήρχε ανησυχία για επίθεση-απάντηση από άτομα που δραστηριοποιούνται στο λεγόμενο “αντάρτικο πόλης”». Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα είχαν δοθεί οδηγίες προς τους άνδρες των ΜΑΤ (αλλά και τους δικυκλιστές της ΔΙΑΣ) να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ενώ απομακρύνθηκαν και τα υπηρεσιακά οχήματα από τα αστυνομικά τμήματα του κέντρου της Αθήνας για το ενδεχόμενο καταδρομικής ή τρομοκρατικής επίθεσης. Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες και για την πιθανότητα ακτιβίστικης (όχι τρομοκρατικής) ενέργειας, όπως π.χ. απόπειρα κατάληψης του κτιρίου από άτομα του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Πόλα Ρούπα και τον 6χρονο γιο της.

Τελικά, η ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ στη διμοιρία της Χαριλάου Τρικούπη έγινε λίγο μετά τις 6 π.μ. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον των αστυνομικών από τη συμβολή των οδών Αραχώβης και Χαρ. Τρικούπη, σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τη διμοιρία. Δύο από τις σφαίρες διαπέρασαν το παρμπρίζ της κλούβας και η μία κατέληξε σε εφεδρικό κράνος αστυνομικού που ήταν κρεμασμένο στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ η δεύτερη σε ένα από τα καθίσματα. Αμέσως μετά, ο δράστης έστρεψε το όπλο και πυροβόλησε μία φορά εναντίον του σκοπού της διμοιρίας, ο οποίος βρισκόταν κοντύτερα στην κλούβα, στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Χαριλάου Τρικούπη. Η βολίδα πέρασε δίπλα του και καρφώθηκε στην τζαμαρία κάβας που βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θρυμματίζοντάς την. Από τα θραύσματα της σφαίρας τραυματίστηκε στην κοιλιά και το πόδι ένας ειδικός φρουρός από την καταργημένη ομάδα ΔΕΛΤΑ, πατέρας –σύμφωνα με πληροφορίες– τριών παιδιών. Μιλώντας αργότερα στους αστυνομικούς, είπε ότι μόλις άκουσε τον ήχο του όπλου έσκυψε και έπεσε στο δάπεδο της κλούβας για να καλυφθεί. Αρχικά, πήγε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια με περιπολικό στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Σε κατάσταση σοκ βρισκόταν επί περίπου μισή ώρα και ο δεύτερος αστυνομικός της διμοιρίας, που αντελήφθη ότι η σφαίρα πέρασε ελάχιστα χιλιοστά δίπλα από το κεφάλι του.

Οι κάμερες ασφαλείας του ΠΑΣΟΚ δεν κατέγραψαν τον δράστη. Αντίθετα, οι κινήσεις του έχουν αποτυπωθεί από κάμερα ασφαλείας που λειτουργεί έξω από κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, δίπλα στο σημείο απ’ όπου πυροβόλησε ο δράστης (εκεί βρέθηκαν οι τρεις κάλυκες του καλάσνικοφ). Η εν λόγω κάμερα έχει καταγράψει τη φιγούρα του δράστη: ψιλός, με το πρόσωπο καλυμμένο με σκουφί full face, στάθηκε δίπλα σε μια κολόνα και σημάδεψε τους αστυνομικούς. Αμέσως μετά έκρυψε το καλάσνικοφ, που ήταν κρεμασμένο με ιμάντα από τον λαιμό του, μέσα στο μπουφάν του και αποχώρησε κατηφορίζοντας προς τα Εξάρχεια. Δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση από το σημείο πέρασαν ένας ηλικιωμένος άνδρας και μία νεαρή κοπέλα, που πιθανολογείται ότι εργάζεται σε παρακείμενο κατάστημα. Ενδέχεται να εξεταστούν ως μάρτυρες.

Την επίθεση καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. Για «δολοφονική απόπειρα εντός του “κράτους” των Εξαρχείων», έκανε λόγο το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής. Εξίσου σκληρή ήταν και η κοινή ανακοίνωση των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής: «Την ώρα που κάποιοι βαυκαλίζονται για την πάταξη της τρομοκρατίας, κωφεύουν σε νέου τύπου εγκληματικές ενέργειες», ανέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή