Αποκλεισμοί στην «πρώτη γραμμή», λόγω κακοκαιρίας

Αποκλεισμοί στην «πρώτη γραμμή», λόγω κακοκαιρίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο λαμπρός ήλιος που βγήκε στο Λεκανοπέδιο απελευθέρωσε τους περισσότερους δρόμους από τον πάγο και έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά και μεγαλύτερους να ξεχυθούν σε πάρκα και πλατείες και να απολαύσουν με χιονοπόλεμο μια… άσπρη μέρα, καθώς τα σχολεία στην Αττική έμειναν κλειστά. Βεβαίως υπήρχαν προβλήματα, με παγωμένους δρόμους τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ανέδειξαν τη δυσκολία πολλών οικογενειών να θερμάνουν αποτελεσματικά τα σπίτια τους.

Πολύ πιο δύσκολη όμως ήταν η κατάσταση στην «πρώτη γραμμή» της κακοκαιρίας. Στην Αλόννησο συνεχιζόταν και χθες η προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης του νησιού, που διακόπηκε από πτώση δέντρων, τα οποία συμπαρέσυραν τα δίκτυα της ΔΕΗ. Πολλές οικίες έχουν πρόβλημα και υδροδότησης, ενώ βοήθεια δίνουν μηχανήματα που έφθασαν από τον Βόλο.

Στη Λέσβο παρέμεναν αποκλεισμένα αρκετά χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου. Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε βλάβη σε μονάδες της ΔΕΗ και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, ενώ για πάνω από 10 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα οι κάτοικοι του βορείου τμήματος. Αρκετά προβλήματα σημειώθηκαν με τη μεταφορά των νεφροπαθών στο (μοναδικό) νοσοκομείο Μυτιλήνης για αιμοκάθαρση, αφού έπρεπε με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, των εθελοντών της Ομάδας Διάσωσης Λέσβου να απεγκλωβιστούν από τα χωριά τους.

Νέες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν χθες στη Φθιώτιδα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Λαμίας παρέμενε στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Εντονη ήταν η χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη χθες, μετατρέποντας σε λευκή πίστα ακόμη και την παραθαλάσσια λεωφόρο Νίκης. Σε πολλούς δρόμους τα οχήματα κινούνταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις οδηγήθηκαν σε άλλους αερολιμένες. Επίσης, πολλά λεωφορεία του ΟΑΣΘ έμειναν εκτός λειτουργίας, καθώς ο παγετός εμποδίζει το σύστημα χειρισμού των θυρών τους. Παράλληλα, ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ώρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Τις πρωινές ώρες σφοδρή χιονοθύελλα σημειώθηκε στα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Παξούς. Τα σχολεία των νησιών παρέμειναν χθες κλειστά. Στα λευκά ντύθηκε και η Κέρκυρα, κυρίως στο βόρειο άκρο της, χωρίς όμως να κλείσουν τα σχολεία.

Πυκνό χιόνι και στον νομό Ιωαννίνων, από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα και το Πωγώνι. Χιονισμένο τοπίο και στη Λάρισα, με χιονόπτωση μεγάλης διάρκειας.

Σήμερα Τετάρτη, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε αρκετούς δήμους της Θεσσαλονίκης, σε Λέσβο, Ζάκυνθο, Δομοκό, Λιβαδειά, σε πολλούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, σε Λάρισα και Χαλκίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή