Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση της πίεσης προς την Αγκυρα, προκειμένου να προσέλθει με περισσότερο εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να εγκαταλείψει τις σκληρές θέσεις της, διεκδικεί η Αθήνα μέσω Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε να υιοθετηθεί και να αναδειχθεί δημοσίως, μέσω Ε.Ε., ως σαφής ευρωπαϊκή θέση η τοποθέτηση υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας έθεσε στους συνομιλητές του την παράμετρο ενθάρρυνσης της Αγκυρας να κινηθεί σε λογική επιδίωξης βιώσιμης λύσης, με σαφές μήνυμα από την πλευρά των Βρυξελλών ότι τέτοια εξέλιξη θα συνεισφέρει θετικά στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα κινείται σαφώς με στρατηγική ενίσχυσης των συμμαχιών της και με επιδίωξη να καταστούν οι θέσεις της όσον αφορά τις εγγυήσεις και τις κατοχικές δυνάμεις δημόσια ευρωπαϊκή τοποθέτηση. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη δύναμη των ελληνικών επιχειρημάτων και θα μπορούσε να συμπαρασύρει μια ευρύτερη διεθνή κινητικότητα στην κατεύθυνση πίεσης προς την Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση και την έως τώρα ανυποχώρητη θέση της όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, στάθηκε ιδιαίτερα στην επισήμανση ότι οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας διαμορφώνουν στέρεη γραμμή, η οποία «είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως όμως με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι δηλαδή και ευρωπαϊκή γραμμή». Φρόντισε, μάλιστα, να επισημάνει ότι «είναι σαφές για όλους μας και, βεβαίως, για τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται. Διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, αφού τόνισε ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός τη συναντίληψη που διαπιστώθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και την ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες Αναστασιάδη για θετική εξέλιξη και επίτευξη βιώσιμης και δίκαιης λύσης, δήλωσε και αυτός ότι τα επιχειρήματα της Αθήνας συνάδουν με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Αγκυρας.

Αναφορικά με το θέμα της συμμετοχής ή όχι του κ. Τσίπρα στην προγραμματισμένη για αύριο πολυμερή συνάντηση της Γενεύης, ο πρωθυπουργός απάντησε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, «θα δούμε», επιβεβαιώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την πορεία των συνομιλιών και τη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία. Οι εκτιμήσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένες και θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί γεφύρωση των διαφορών στη Γενεύη. Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο και ενημερώνεται για τις εξελίξεις, ενώ και με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ συμφωνήθηκε να διατηρήσουν επικοινωνία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Γενεύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή